'Astronot Niyazi' gerçek oluyor

Haldun Taner’in 1970 yılında yazdığı unutulmaz tiyatro oyunu ‘Astronot Niyazi’ NASA’nın kapılarını Türklere açmasıyla gerçek olacak.

 

 Türkiye’nin astronot yetiştirme hayali gerçek oluyor. TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye’ye uzay teknolojisinin yolunu açacak “Genelkurmay Başkanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı arasında Savunma Uzay İşbirliği Anlaşması” kabul edildi. Anlaşma iki ülke arasındaki uzay teknolojilerine yönelik her türlü bilgi değişimini, araştırma, geliştirme, test ve değerlendirme programlarını kapsıyor. Anlaşmayla, karşılıklı olarak belirlenecek işbirliği sahalarında Türkiye’ye gerekli teknolojik altyapının ve bilgi birikiminin kazandırılması, uzaya ilişkin çeşitli düzeylerdeki eğitim ihtiyaçlarının karşılanarak, bu alanda çalışan ve çalışacak personele uzmanlık kazandırılması öngörülüyor. Böylece ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın kapıları Türkiye’ye açılacak ve Türkiye’nin hedefleri arasında yer alan Türk astronot yetiştirilebilmesi için ABD’den gerekli eğitim alınabilecek.
 
Anlaşma, uzay teknolojilerine yönelik her türlü bilgi değişimini araştırma ve geliştirme test ve değerlendirme programlarını kapsıyor. Anlaşma, karşılıklı olarak belirlenecek işbirliği sahalarında Türkiye’ye gerekli teknolojik altyapının ve bilgi birikiminin kazandırılması, uzaya ilişkin çeşitli düzeylerdeki eğitim ihtiyaçlarının karşılanarak,bu alanda çalışan ve çalışacak personele uzmanlık kazandırılmasını öngörüyor.
 
Proje ofisleri kurulacak
 
Anlaşmayla tarafların uzay teknolojilerine sahip tesislerine inceleme gezilerinin planlanması ve ortak projelerin geliştirilmesine ilişkin olarak oluşturulacak proje ofislerinde karşılıklı personel bulundurulması amaçlanıyor.
 
Anlaşma kapsamında gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde kullanılacak çalışma dili ise İngilizce olacak. Anlaşma feshedilmediği veya uzatılmadığı takdirde 10 yıl süre ile yürürlükte kalacak.
 
KULAKLARI ÇINLASIN
 
1982 yapımı ve dünyanın en kötü filmi seçilen ‘Dünyayı Kurtaran Adam’da Cüneyt Arkın uzaylılarla savaşıyordu.

Vatan Gazetesi
Haber Tarihi: 25 Şubat 2011 Cuma 09:30Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/astronot-niyazi-gercek-oluyor-70827-haber/