100 bin kişi tahliye edildi!

Japonya’da 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin ardından başkent Tokyo’ya 240 km uzaklıktaki nükleer enerji santralında patlama yaşandı.

 

Patlamadan sonra nükleer sızıntı başlaması üzerine, bölgedeki 100 bin kişi tahliye edildi. BM, yeni bir Çernobil felaketine karşı Tokyo’dan ‘acil bilgi’ isterken, Japonya “Halka iyot tableti dağıtacağız” sözünü verdi. Bu arada nükleer patlamanın gerçekleştiği yerdeki radyasyon seviyesinin yasal limitin iki katına kadar çıktığı gelen haberler arasında.
 
ŞU ANA KADAR 1700 ÖLÜ
Hiroşima ve Nagasaki felaketini yaşayan Japonya’yı şimdi de Fukişima korkusu sardı. 1700 kişinin öldüğü deprem ve tsunamiden sonra Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki nükleer santralda da patlama oldu. 
 
100 BİN KİŞİ NÜKLEER FELAKETTEN KAÇIYOR 
Japonya’da 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin ardından başkent Tokyo’ya 240 km uzaklıktaki nükleer enerji santralında patlama yaşandı. Patlamanın 1986’da Ukrayna’da yaşanan Çernobil benzeri bir felakete yol açmasından korkuluyor 
 
Japonya'da önceki gün saat 14.46’da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami felaketi ülkenin nükleer enerji santrallarını da vurdu. Ülkenin iki nükleer tesisinden radyasyon sızıntısı olduğu söyleniyor. Hafif su reaktörlerindeki sızıntılar kontrol altına alınmaya çalışılırken Fukuşima bölgesindeki 40 yıllık nükleer tesiste bir patlama yaşandı. Patlamanın etkisiyle nükleer tesisin tavan bölgesi ve dış duvarları çökerken, 4 görevlinin de yaralandığı açıklandı. Nükleer tesisteki Daiçi 1 reaktörünün bulunduğu binada yaşanan patlama Fukuşima bölgesinde büyük paniğe neden oldu. 
 
20 KM’LİK ALAN BOŞALTILDI
Önceki gün santralın çevresindeki 10 kilometrelik alanı emniyet şeridine alan ve bu bölgede bulunan yerleşim birimlerinde yaşayan 51 bin kişiyi tahliye eden yetkililer, dün yaşanan patlamanın hemen ardından felaket bölgesi sınırını 20 km’ye çıkardı. Bu kararın ardından başlayan yeni tahliyelerle Fukuşima çevresinden alınarak afet sığınma kamplarına alınanların sayısının 100 bini bulduğu tahmin ediliyor.
 
MASKELİ POLİSLER BÖLGEYİ SARDI 
Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu kararın hemen ardından çevredeki yerleşim birimlerinin tahliyesine başlandı. Radyasyona karşı korumalı özel üniformalar ve gaz maskeleri giydikleri belirlenen polisler, bölgedeki tahliyeleri yönetti. 
 
TAEK: NÜKLEER FELAKET TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ 
TÜRKİYE Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper, Japonya’da Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelen patlamanın Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi. Zafer Alper, Türkiye ile Japonya arasında binlerce kilometrelik mesafe bulunduğuna işaret ederek, Türkiye için bir riskin söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: “Arada birçok ülke var. İki ülke arasında binlerce kilometre bulunuyor. Radyoaktivitenin etkisi, uzaklıkla ters orantılıdır. 1 kilometredeki etkisi 1 ise 4 kilometredeki etkisi 1/4, 16 kilometrede 1/16’dır.” Alper, Türkiye’nin sınırlarında, radyoaktivite ile ilgili erken uyarı sistemlerinin de bulunduğunu söyledi. 
 
JENERATÖRLER DEVRE DIŞI KALDI 
FUKUŞİMA’daki santralın dizel jeneratörlerinin, tsunaminin etkisiyle işlev göremez hale geldiği bu nedenle soğutucuların da durduğu söyleniyor. Soğutma sistemi çalışmayan reaktörde basınç yükselmesi gibi sorunlar da yaşanıyor. Fukuşima’da yaşanan patlama Japonya ve çevre ülkelerde paniğe neden oldu. Nükleer enerji uzmanları bu olayın önümüzdeki günlerde Ukrayna’nın Çernobil kentinde 1986 yılında bir reaktörde kaza sonrası yaşanan felaketin benzerine neden olmasından endişeli. Zira Kyodo ajansındaki haberine göre, santraldaki radyoaktivite oranı dün bir saatte bir yıllık seviyesinin eşiğine geldi. 
 
ÇERNOBİL 4 GÜN SONRA ANLAŞILMIŞTI
ÇERNOBİL reaktör kazası, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki nükleer güç reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi. 
 
BM ACİL BİLGİ İSTEDİ BİRLEŞMİŞ
Milletler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Japonya’dan nükleer santralda yaşanan patlama konusunda acil bilgi beklendiğini açıkladı. Merkezi Viyana’da bulunan UAEK’nın yetkilisi, “Medyanın haberlerinden bilgimiz var ve acil olarak daha başka bilgi bekliyoruz” dedi. 
 
ABD ‘SOĞUTUCU’ YOLLAMADI FUKUŞİMA
Daiçi nükleer santralının soğutma sistemi dünkü çok şiddetli depremden sonra bozulmuştu. ABD ordusunun, depremden hasar gören Japon nükleer santralına soğutucu göndermediği bildirildi. ABD’li bir yetkili Japonya’nın bu yönde bir talepte bulunmadığını söyledi. 
 
TOKYO EN KÖTÜYE HAZIRLANDI
JAPONYA hükümeti yeni bir ‘Çernobil’ vakasına ihtimal vermiyor. Sözcü Yukiyo Edano, konuyla ilgili açıklamasında halktan sakin olmalarını ve Çernobil benzeri bir facia yaşanacağı şeklindeki dedikodulara kulak asmamalarını istedi. Edano, Japonya’nın en kötü ihtimale göre hazırlık yaptığını söyledi. Japonya Başbakanı Naoto Kan ise Fukuşima’daki santralda az miktarda radyasyon sızıntısının olduğunu doğrulayarak durumun kontrol altına alınacağını söyledi. 
 
‘PATLAMA HİDROJEN YÜZÜNDEN OLABİLİR’ 
DÜNYA Nükleer Birliği, Fukuşima’daki nükleer santralde meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini açıkladı. Merkezi Londra’da bulunan birliğin iletişim müdürü Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, “Hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan tehlike oluşturmaz” dedi. Lacy, reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı. 
 
 HALKA İYOT DAĞITILACAK
JAPON yetkililer nükleer patlama ardından halkın sağlığı için önlemler almaya başladı. Japon yetkililerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na halka ‘iyot tablet’ dağıtmaya hazırlandıklarını ilettikleri açıklandı. İyot tabletler, insan vücudunun doğaya salınan radyoaktif maddelerden korunmasında kullanılıyor. İyot tabletlerin patlamanın yaşandığı bölgeye yakında oturanlara dağıtılacağı belirtildi. UAEK, Japonya’ya yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.
 
MİNİKLERE RADYASYON KONTROLÜ
Fukuşima bölgesinden tahliye edilen çocuklar da radyasyon testinden geçirildi.
 
DAHA FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLEBİLİR!
İktidardaki Japonya Demkrat Partisi sekreteri Yukio Edano bir basın toplantısında Fukushima'daki nükleer santralde bulunan ikinci reaktördeki soğutma sisteminin işlevini yerine getiremediğini bunun da, herhangi bir patlama ihtimaline karşılık, yetkilileri atmosfere radyoaktif salmak zorunda bıraktığını söylüyor.
 
Fukushima civarında ilk önce 10 km ile 20 km çapında bir alanın tahliye bölgesi olmasına karar verilmiş ve 210 bin insanın bölgeyi terk etmesi gündeme gelmişti. Son gelişmeler bu çapı 70 km'ye kadar çıkaracak ve daha ciddi sayıda kişinin tahliyesi söz konusu olacak görünüyor.
 
Edano hallka sakin kalma çağrısında bulunarak, fabrikanın 3. reaktöründe kısmı bir soğutma çabası içinde olduklarını söyledi.
 
Yetkililer reaktörü soğutma maksadıyla reaktöre deniz suyunun ve nükleer füzyonu önleme için de boron elementini içeren borik asidin enjekte edilmiş olduğunu söyledi. Boron nükleer füzyon için gerekli atom altı parçacıklar olan nötronları absorbe ediyor ve böylece reaksiyonu yavaşlatıyor.
 
RADYASYON SEVİYESİ YAASL LİMİTİN İKİ KATI
Santral dışındaki radyasyon seviyeleri ise Japonyada'ki yasal limitin iki katının üstüne çıkmış durumda.
 
Pazar günü Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı'ndan(NISA) gelen bilgiye göre, nükleer santralin bulunduğu ve radyasyon sızıntısının yaşandığı Fukushima'da Futaba lisesi bahçesinde kurtulmak için helikopter bekleyen 60 kişilik bir grubun radyasyona maruz aldığı düşünüyor.
 
TEST EDİLDİ
NISA ayrıca Futaba-machi'den otobüsle tahliye edilen bir başka 100 kişilik grup da test edildiğini söylüyor. Yetkililer bölge sakinlerinden pencerelerini ve kapılarını kapalı tutmalarını istiyor.
 
Otobüsle bölgeden tahliye edilen 100 kişi içinden, 9'u test edildi ve bir kişide 100bin cpm radyasyon tespit edildi. Uzmanlar bu oranda radyasyona maruz kalan kişilerin zararlı maddeden arındırılma işlemine tabi tutulması gerektiğini söylüyor. Helikopterle tahliye edilenlerden çıkan sonuçlar açıklanmaya hala devam ediyor.Test edilen diğer sekiz kişi de ise radyasyon 18bin ila 40bin cpm arasında değişiyor
 
100 BİN ASKER SEFERBER OLDU
Japon ordusu deprem ve tsunaminin ardından başlatılan kurtarma çalışmalarında görevlendirdiği asker sayısını iki katına çıkardı.
 
Japon Savunma Bakanı Toshimi Kitazawa, çalışmalara katılan 50 bin askerin sayısının 100 bine çıkarıldığını belirtti.
 
Bu arada, Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Japon birliklerinin kurtarma çalışmalarında ABD'den yardım aldığı ve uçak gemisi Ronald Reagan'ın Japonya açıklarında bulunduğu kaydedildi. ABD, nükleer tehdit nedeniyle 2 uzmanını Japonya'da göndermişti.
 
PATLAMADA 1 KİŞİ ÖLDÜ
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralindeki patlamada bir teknisyenin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını belirtti.
 
UAEK, Japon yetkililere dayanarak yaptığı açıklamada, yaralananların da santralde çalışan teknisyenler olduğunu kaydetti.
 
Açıklamada, ayrıca Japon yetkililerin santral çevresinde yaşayan 140 bin kişinin tahliyesi için talimat verdiği de ifade edildi.
 
BİR REAKTÖRDE DAHA PATLAMA RİSKİ UYARISI
Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunaminin en fazla yıkıma yol açtığı ülkenin kuzeydoğusundaki nükleer elektrik santralinde bir reaktörde daha patlama olabileceği uyarısında bulundu.
 
Edano, Fukuşima Daiçi nükleer tesisinin 3 nolu ünitesinde hidrojen patlaması olabileceğini bildirdi. Aynı tesisin bir başka reaktöründe, içine deniz suyu katarak nükleer erimeyi önleme çabaları sırasında patlama olmuştu.
 
Tedbir olarak bölgeden 170 binden fazla kişi tahliye edilirken, hükümet, şimdiye kadar çevreye yayılan radyoaktivitenin çok olmadığı ve halk sağlığını tehdit etmediği ısrarını sürdürüyor.

Habertürk
Haber Tarihi: 13 Mart 2011 Pazar 10:45Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/100-bin-kisi-tahliye-edildi-72326-haber/