İlk Erdoğan kullanacak

Türk malı taksi V1 Temmuz'da yollara çıkacak, ilk Başbakan Tayyip Erdoğan test edecek

 

Karsan'ın New York taksi ihalesinde finale kaldığı V1 projesinin yollara çıkış tarihi öne çekildi. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Geleceğin Taksisi’ni Temmuz’da yollara çıkaracaklarını belirterek, “Başbakan ‘Projenin son halini gösterin destek verelim’ dedi. Biz de lansman tarihini öne çektik. Türk malı taksiyi ilk olarak Sayın Erdoğan’a kullandıracağız” dedi.
 
New York taksi ihalesinde Ford ve Nissan’la birlikte finale kalan, yapılan anketlerde Amerikan halkının favorisi haline gelen Karsan’ın V1 isimli Geleceğin Taksisi, planlanan tarihten önce yollara çıkacak. 1/1 konsept modeli hazırlanan konsept aracın, nihai yürüyen prototipi bu yaz bitecek. Dünyada bir ilke imza atılarak engellilere özel tasarlanan taksinin ilk testleri de başlamış olacak. Karsan’ın Hexagon Studio’yla birlikte yarattığı ve bugüne kadar geliştirmesine yaklaşık 40 milyon dolar harcanan taksi, dünyaya ilk kez 2012 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılacak. 
 
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projeye büyük destek verdiğini belirterek, “Kendisi ‘Nihai ürünü ortaya çıkarın, istediğiniz desteği vereceğiz’ sözleriyle bizim daha fazla motive olmamızı sağladı. Bu yüzden taksimizi yaz aylarına yetiştirmek için kolları sıvadık. Aracın yollara çıkış tarihi öne aldık. Normalde Aralık sonu 2012 yılı başı gibi ürünün son hali ortaya çıkacaktı. Temmuz ayı gibi V1’i bitirip, test sürüşlerine başlayacağız. İlk olarak da Sayın Başbakanımıza kullandırmak istiyoruz” dedi. 
 
İlk denemeler başarılı oldu
 
Geliştirme çalışmalarına devam ettiklerini belirten Nahum, ikinci ve üçüncü prototiple birlikte V1’in son şeklini alacağını ve önümüzdeki yıl Cenevre Motor Show’da tanıtacaklarını söyledi. Jan Nahum, Fiat Ducato modeliyle araçta kullanılacak motoru Türkiye’deki yol şartlarında denediklerini ve hiçbir problemin yaşanmadığını sözlerine ekledi. 
 
Nahum, “Aracın benzinli motorunu Chrysler’den aldık. Yerden kazanmak için motoru ön yerine arkaya yerleştirdik. Motorun performansı bizi memnun etti” diye konuştu. 
 
Araç Türkiye’den hemen sonra deneme sürüşleri için en uygun yol şartlarına sahip İspanya’daki test parkuruna gönderilecek. Çıkan sonuçlara göre iyileştirmeler yapılacak ve bağımsız ABD güvenlik test onayına sunulacak. 
 
Karsan Murahhas Azası, New York taksi ihalesinin sonucunu merakla beklediklerini, kaybetseler bile pes etmeyeceklerini ve tüm dünyadaki taksi pazarına talip olduklarını anlattı. 
 
Nahum, “New York bizim için bir başlangıç. Biz Karsan olarak tüm dünya metropollerinin taksilerine talibiz. İstanbul olur, Dubai olur... Proje yürüyen hale geldiği zaman New York dışındaki farklı ülkelere yöneleceğiz” diye konuştu.
 
Jan Nahum, “Eğer New York’ta ihaleyi kazanırsak diğer büyük dünya şehirlerinin de taksileri Türkiye’den gider. 40 büyük metropolde 15 bin araçtan toplam 600 bin taksi var. New York ihalesi yılda 100 bin taksinin önünü açar. Diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara kadar gider” açıklaması yapmıştı. 
 
150
 
Karsan, Geleceğin Taksisi’nin seri üretimi için 150 milyon dolarlık yatırıma imza atacak.
 
Dolmabahçe’de destek zirvesi
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karsan’a bizzat destek vermişti. Sanayicilere yerli oto markası yaratılması çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, Jan Nahum’la görüşerek Geleceğin Taksisi’yle ilgili detayları almıştı. İstanbul Four Seasons Hoteli’nde gerçekleşen görüşmede Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Karsan’ın yerli otomobil markasının desteklediklerini aktarmıştı. 
 
‘Engel’leri de aştı
 
New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun ihaleyle ilgili kararını bu ay açıklaması bekleniyor. İhaleyi kazanacak şirket 2014’ten itibaren New York sokaklarındaki taksileri yenileyecek. İhale 26 bin 500 aracı içeriyor. Karsan’ın V1 taksisi, anketlerde ilk sırada çıkıyor. Karsan’ın ihalede iddialı hale getiren son gelişme de geçen hafta yaşanmıştı. Buna göre, belediyeye sunulan taslakla New York’ta Geleceğin Taksisi’nin engellilere yönelik olması şartı getiriliyor. 

Vatan Gazetesi
Haber Tarihi: 18 Nisan 2011 Pazartesi 08:36Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ilk-erdogan-kullanacak-75841-haber/