'Asurlular İstanbul'da sergisi

Kayseri'deki Kültepe-Kaniş Höyüğü'nde 60 yıldır yapılan kazılarda gün ışığına çıkartılan arkeolojik ve filolojik malzemelerden oluşan eserler, ''Asurlular İstanbul'da'' adlı sergiyle 2010 yılının mart ve mayıs ayları arasında teşhir edilecek.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültepe-Kaniş Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında düzenlenecek serginin, 2010 yılı mart–mayıs aylarında 3 ay süreyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Sergi Salonu'nda açılacağını söyledi.

Serginin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle, kendileri tarafından hazırlanacağını ifade eden Kulakoğlu, şöyle devam etti: "Bilimsel araştırmalar, Anadolu'nun tarihi devirlere ilk kez Kültepe'de girdiğini göstermektedir. Bir başka deyişle, Anadolu tarihi Kültepe'de başlamaktadır. Günümüzden 4 bin yıl önce, ticaret amacıyla Anadolu'ya gelmiş olan ve merkez olarak Kültepe'yi seçen Asurlu tüccarlar, gerçekleştirdikleri her türlü ticari işlemi, özel ve tarihi olayları çivi yazısıyla kil tabletlere kaydetmişler ve bunları arşivlerinde saklamışlardır. Merkezi Kültepe olan bu ticaret sayesinde Anadolu halkı ilk kez yazıyla karşılaşmıştır. Asurlu tüccarlar Anadolu halkına sadece okuma-yazma öğretmekle kalmamış, aynı zamanda, devlet kurma geleneğini, hukuk sistemini, sanat ve dini inanç geleneklerini de aktarmışlardır."

Anadolu'da tarihi başlatan Kültepe-Kaniş'in, Hititlerin ilk başkenti olmasının yanı sıra, en eski uzak mesafeli organize ticaretin de koloni merkezi olduğunu belirten Kulakoğlu, dünya ticaret merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul'un ve ortaklık geliştirme gayretinde olan AB'nin günümüzden binlerce yıl önce bu ilk uluslararası ticaret merkezinden bilgilenecekleri pek çok örneğin bu sergide yer alacağını vurguladı.

Kulakoğlu, günümüzden binlerce yıl önceki bu ticaret reformunda, devletin tekelinin kaldırılarak ticaretin aile fertlerinin kuracağı firmalar tarafından sürdürüldüğünü ve kolektif ticaret esasına dayanan bir sistem geliştirildiğini dile getirerek, bu sistemin, sergide yazılı belgelerle de ziyaretçilere gösterileceğini söyledi.

Maket - animasyon ve canlandırmalar yapılacak

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, sergide ziyaretçilere, maket, animasyon ve canlandırmalar aracılığıyla MÖ 2000'deki Anadolu kültüründen kesitleri anlatmayı hedeflediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu sayede, M.Ö. 2000'de Mezopotamya'dan Kültepe'ye (Kayseri) ticaret amacıyla gelen Asurlu tüccarların, eski Anadolu kültürüne katkıları ve özellikle Anadolu-İstanbul ve Avrupa arasındaki etkileşimleri yansıtılacaktır. Anadolu'nun Doğu ve Batı arasında bir köprü olduğu, Anadolu'nun Avrupa kültürlerinin oluşmasındaki katkısı ve etkisi, bu sergi ile arkeolojik ve filolojik verilerle gösterilecektir. Sadece konunun uzmanlarına değil, toplumun tüm kesimlerine hitap etmesi planlanan sergide, Kültepe'de keşfedilmiş kültürel, sanatsal, dinsel ve ekonomik ilişkiler açısından önemli objeler ve çivi yazılı belgeler öncelikli olarak ön plana çıkarılacaktır. Eserlerin o dönemde nasıl kullanılıyorsa olduğu gibi sergilenmesi hedeflenmektedir. Örneğin sergi alanında yapılacak gerçek boyutlardaki bir Asurlu tüccar evi veya madenci atölyesi maketi, içindeki tüm müştemilatıyla canlandırılacaktır. Sergide kullanılacak mankenler de orijinal Kültepe insanları olacaktır. Kazılarda bulunmuş bir veya birkaç Asurlu tüccarın iskeleti, yapılacak etlendirme çalışmaları sonucunda, o dönemin giysi ve aksesuarları ile birlikte, ya tüccar evinde ya da maden atölyesinde sergilenecektir. Etlendirilen Asurlu tüccarlar, elde edilen gerçek 3 boyutlu çizimler aracılığıyla anime ettirilecek ve hazırlanacak 3 boyutlu animasyon filmine de katılacaktır."
 

3 boyutlu film hazırlanacak

Prof. Dr. Kulakoğlu, proje çerçevesinde hazırlanması düşünülen uzun metrajlı 3 boyutlu filmde, günümüzden 4 bin yıl önceki ticaret sistemi hakkında genel bir bilgi verildikten sonra, ticaretin esas unsurları hakkında izleyiciye belgesel tadında sunulacağını belirterek, çocukların ilgisini çekebilecek canlandırmalar da yapılacağını söyledi. Animasyon filmden alınacak çıktılarla hazırlanacak çocuk kitaplarının, toplumun en önemli dinamiği olan çocuklara ve öğrencilere, kültürel mirasın sevdirilmesinde önemli bir rol oynayacağını dile getiren Kulakoğlu, ayrıca sergi sırasında görevlendirilecek bir eğitimci aracılığıyla tablet yazımı gibi etkinliklerle Anadolu'nun ilk yazı sistemi hakkında bilgi verileceğini sözlerine ekledi.

Haber Tarihi: 22 Ekim 2009 Perşembe 11:22Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/asurlular-istanbulda-sergisi-7718-haber/