Rahim ameliyatı AİHM yolunda

Diyarbakır’da rahmindeki miyom nedeniyle ameliyat olan İclal Karakoca mesanesinin parçalandığı iddiasıyla doktoru hakkında açtığı davadan sonuç alamayınca AİHM’ye başvurdu

 

Lice ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi İclal Karakoca, rahmindeki miyom nedeniyle 4 Kasım 2006’da özel bir hastanede görevli Ö.Y. tarafından ameliyat edildi. Ameliyatta rahmi alınan Karakoca, şikâyetlerinin artması üzerine doktoru tarafından sevk edildiği Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde mesanesinin parçalandığını öğrendi.

Buradan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilen Karakoca’ya, yapay mesane yapıldı. Karakoca doktoru ve hastane aleyhine 2007 yılında Diyarbakır savcılığına suç duyurusunda bulundu. 19 ay önce takipsizlik kararı verilmesinin ardından Karakoca itirazda bulundu. Davayı gören  Siverek 6. Ağır Ceza Mahkemesi Yüksek Sağlık Şurası’ndan rapor istedi. Raporda bir komplikasyon olduğu ancak buna dayalı olarak doktor Ö.Y.’nin kusursuz olduğuna oy birliği ile karar verildiği belirtildi.
 
Rapora istinaden verilen kararda, “Şuranın raporu ile meydana gelen olayda ameliyat öncesi ve sonrasına ait delillerin incelendiğinde ’hastaya yapılan burun ameliyatının tıp kurallarına uygun olduğu, şüphelinin kusursuz olduğuna karar verildiği anlaşıldığından, yerinde görülmeyen itirazın reddine karar vermek gerekmiştir” ifadeleri yer aldı.
 
Mesane ameliyatına ‘burun’ ameliyatı denildi
İclal Karakoca’ya 9 Eylül Üniversitesi’nde bağırsağından alınan parça ile yapay mesane yapıldı. Bu ameliyattan sonra böbrekleri yarıdan fazla oranda çalışmaz hale geldi. Ama bütün bunlardan çok mahkemenin kararı üzmüş Karakoca’yı: “Dava ‘Hastaya yapılan burun ameliyatı tıp kurallarına uygun olduğu, şüphelinin kusursuz olduğu’ yönünde karara bağlandı. Mesane ameliyatım mahkeme kararında ‘burun ameliyatı’ olarak gösterildi. Hukukta bir kelimenin çok büyük önemi var. Bana bu kararı verenlerin vicdanı rahat mı merak ediyorum.”
Haber Tarihi: 26 Haziran 2011 Pazar 10:07Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/rahim-ameliyati-aihm-yolunda-82650-haber/