Yassıada'da müze düzenlemesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada'da bir anlamda 27 Mayıs 1960 ile 1961 tarihlerinde yaşananları hatırlamaya, ibret almaya dönük bir müze düzenlemesi yapmaya çalışacaklarını, Sivriada'yı da o kompleksin içine katmaya çalışacaklarını söyleyerek, "Şu anda bir fikir projesi eşiğindeyiz. Sanıyorum gelecek yıl içerisinde uygulamaya başlarız" dedi.

 

Bakan Günay, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesindeki Apollon Tapınağı'nda incelemelerde bulundu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güney, bir gazetecinin eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in idam edilişinin 50. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Yassıada'nın müze haline getirilmesi projesinde hangi aşamada olunduğunu sorması üzerine Yassıada'nın Kültür ve Turizm Bakanlığına Milli Savunma Bakanlığından intikal ettirildiğini belirtti. 
     
Günay, önceki aylarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul Valisi, arkeolog ve mimarlarla birlikte Yassıada'ya giderek incelemelerde bulunduğunu, adada öncelikle bir bitki temizliği yapılması gerektiğini daha sonra kaldırılacak ve inşa edilecek yapıları tespit edeceklerini dile getirdi. 
     
Bakan Günay, "Bir anlamda 27 Mayıs 1960 ile 1961 tarihlerinde yaşananları hatırlamaya, ibret almaya dönük bir müze düzenlemesi yapmaya çalışacağız. Sivriada'yı da o kompleksin içine katmaya çalışacağız. Şu anda bir fikir projesi eşiğindeyiz. Sanıyorum gelecek yıl içerisinde uygulamaya başlarız" dedi. 
     
Bakan Günay, 27 Mayıs 1960 ile 12 Eylül 1980'de sadece demokrasiye değil, Cumhuriyet'e de ara verildiğini ifade ederek, şunları söyledi: 
     
"Keşke tarihimizde böyle talihsiz sayfalar olmasaydı. Keşke 1923'te yola çıkarken Cumhuriyet nasıl sarsılmaz, kırılmaz bir iradeyle yola çıkmışsa, 1946'dan sonra da demokrasi konusunda bu tür kesintilere uğramasaydık. Çünkü 27 Mayıs ve 12 Eylül'de özellikle sadece demokrasiye değil, Cumhuriyet'e de ara verildi. 1960'da 1 sene kadar, 1980'de birkaç yıl kadar Cumhuriyet'e de ara verildi. Ama şükürler olsun ki artık 21'inci yüzyılda hem biz, hem dünya geride bırakıyor ve inşallah sadece bizde değil dünyanın hiçbir yerinde bu tür sıkıntılar bir daha yaşanmaz." 
   
Diyarbakır Cezaevi ile ilgili olarak da benzer bir projenin yer aldığının hatırlatılması üzerine Bakan Günay, Yassıada'da böyle bir projeyi planladıklarını, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde Altındağ Belediyesi ile böyle bir projeyi gerçekleştirdiklerini, Diyarbakır'da 12 Eylül 1980 askeri darbesinde sıkıyönetim savcılığı tarafından kullanılan İçkale'yi arkeoloji müzesi haline getirdiklerini bildirdi. 
   
Bakan Günay, Diyarbakır Cezaevi'nin ise henüz kullanıldığını, boşaltıldıktan sonra içerisindeki tescilli yapıları müze yapmak konusunda bir kararlarının olduğunu belirterek, "Ne zaman ki boşaltılır, bizim de bir kullanma hakkımız doğar, o zaman yeni bir müze projesini orada da düşüneceğiz. Tarihimizdeki acılı olaylar bir daha yaşanmasın ama aynı zamanda ibret alınmak için unutulmasın, bir tarafa yazılsın, kazınsın, aklımızdan çıkmasın. İbret alınırsa ders olur bir daha tekrar etmez diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Haber Tarihi: 17 Eylül 2011 Cumartesi 15:14Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/yassiadada-muze-duzenlemesi-92240-haber/