"Van'da kırılma devam ediyor"

Erdik, bu akşam saat 21.23'te Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, eldeki verilerin, bölgedeki kırılmanın halen devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük olduğunu belirterek, "Hasarsız bir binada hasar yaratması çok küçük bir ihtimal, ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel" dedi. 
    
Büyük depremlerden sonra bekledikleri artçı sarsıntıların büyüklüğünün ana şokun bir altına kadar inebileceğini, üstüne çıkmayacağını dile getiren Erdik, "Ana şok 7,2 olduğu için 6,2'yi görme ihtimali var. Şu anda en yükseği 5,6 civarında kaldı. Bu bölgede, Türkiye'deki yanal atımlı faylara göre artçı şok aktivitesi çabuk sönmüyor. Bir süre daha artçı sarsıntılar devam edecek gibi duruyor" diye konuştu. 
    
Erdik, Türkiye'de artçı sarsıntılarla ilgili istatistiklerin daha çok yanal atımlı depremlere ilişkin olduğunu vurgulayarak, "Mesela Kuzey Anadolu fay hattında veya Ege'deki depremler gibi. Ama bu bölgede artçı şoklar uzuyor. Bu, daha önce alıştığımız bir fay tipi değil. Bu bakımdan istatistiklerle ilgili bir şey söylemek zor" dedi. 
    
Son sarsıntının artçı şok olup olmadığının da ayrıca incelenmesi gerektiğini belirten Erdik, şöyle devam etti: 
    
"Çünkü etrafta çok miktarda fay var. Ayrı bir deprem değil de ana şokun yırttığı 30x60 kilometre boyutlarında bir ters fay, ona bağlı olabilir. Ama esas ana şokun yırttığı fayın biraz güneyinde duruyor. MTA tarafından gösterilen bir Van fayı var. Onun göl içindeki uzantısı gibi duruyor. Ama şu an söylediklerim biraz prematüre tabii. Yarına detaylı incelememiz gerekir." 
    
Baştan beri Hükümetin ve ilgili kurumların, vatandaşları hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardığını aktaran Erdik, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yönde uyarıları olduğunu, bunlara uyulması gerektiğini söyledi. 
    
Depremin ardından Erciş'te görev yapan 30'a yakın ambulans ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) aracı Van'a sevk edildi. 
    
Öte yandan Türk Kızılayı Koordinasyon Merkezi'nden Van'a bir tır dolusu battaniye, uyku tulumu ve gıda maddesi gönderilirken, ayrıca 50'ye yakın personel de araçlarla bölgeye hareket etti. 
    
Sağlık Bakanlığı tarafından Erciş ilçe merkezinde kurulan 50 yatak kapasitesine sahip sahra hastanesinde de acil müdahaleler için hazırlık yapıldı. 
     
-Artçı sarsıntılar sürüyor- 
     
Öte yandan, 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. 
    
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden alınan bilgiye göre saat 22.20-23.03 saatleri arasında en büyüğü 4,4 olmak üzere 5 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Haber Tarihi: 09 Kasım 2011 Çarşamba 23:40Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/vanda-kirilma-devam-ediyor-98785-haber/