Haberal’ın ricasıyla kongre İstanbul’da

Ergenekon davası tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, cezaevinden yazdığı mektupla,

08 Eylül 2009 Salı 07:53 tarihinde eklendi.

2010 yılında İstanbul’da yapılması planlanan Dünya Yanık Konrgresi’nin yerinin değişirilmesini önledi.

Haberal, tutukluluğu ve davanın yarattığı ortam nedeniyle kongreyi başka bir ülkeye almayı düşünen Dünya Yanık Derneği’ni, “Ergenekon benim ve ülkemin davası” dediği mektupla ikna etti. Metpula rahatlayan uluslararası dernek, yüzlerce uzmanın İstanbul’da buluşmasına ‘Olur’ verdi.

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Yerel Organizasyon Komitesi Başkanı olduğu, ancak başka ülkeye kaydırılmak istenen 15’inci Dünya Yanık Derneği Kongresi’nin, 21-25 Haziran 2010’da İstanbul’da yapılması kararı alındı.

Dünya Yanık Derneği’nin, İstanbul’da yapılacak kongreyi Ergenekon soruşturmasının yarattığı güvensizlik ortamı nedeniyle başka ülkeye kaydırmak istemesine, Prof. Dr. Haberal karşı çıkmıştı. Prof. Haberal, cezaevinden uluslararası yönetime yazdığı mektupla, kongrenin İstanbul’da yapılması konusunda ısrarcı olmuştu.

İçleri rahatladı

Prof. Haberal’ın en yakınındaki isim olan, Başkent Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, bu mektubun ardından, 2-5 Eylül’de Lozan’da düzenlenen Avrupa Yanık Derneği Kongresi’ne katılarak aynı mesajı tekrar iletti. Haberal’ın mektubu ve Karakayılı’nın ikincimesajı üzerine “İçlerinin rahatladığını” belirten komite yetkilileri, 15. Dünya Yanık Konrgresi’nin İstanbul’da yapılmasında sakınca olmadığına karar verdi.

Tek değişiklik yeri

Bu gelişme üzerine, Dünya Yanık Derneği Kongre Komitesi, ‘Second Announcement & Call For Abstracts- İkinci Duyuru ve Özetler için Çağrı” başlığında bir kongre kitapçığı yayınlandı. Dernek Başkanı Ronald Tompkins’in ilk sayfada İstanbul’da yapılacağını duyurduğu kongre kitapçığının ikinci sayfasında da, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın fotoğrafı ve kongre çağrısı yer aldı. Kongre ile ilgili tek değişiklik, daha önce Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılması kararlaştırılan kongrenin, Swiss Otel’de yapılması talebi oldu.

Mektupla müdahale etmişti

DÜNYA Yanık Derneği yönetimi, Prof. Mehmet Haberal’ın 13 Nisan’da Ergenekon davası kapsamında gözaltına alınması üzerine, İstanbul’da yapmayı planladığı 15’inci kongresini başka ülkeye kaydırmayı gündeme getirmişti. Bunun üzerine, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”ten tutuklu yargılanan Prof. Haberal, 30 Temmuz’da cezaevinden dernek yönetimine gönderdiği mektupta, şunları söylemişti:

“Şu anda yaşanılan problemler tamamen benim ve ülkemin sorunlarıdır, nasıl ki sizlerin ülkelerinde yaşananlar beni ilgilendirmez ise, benim ülkemde yaşananlar da sizleri ilgilendirmez. Türkiye, dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir ve bu kongrenin bütün sorumluluğu da bana aittir” diyerek sürece müdahale etmişti.

Sürekli hastalarını soruyor

PROF. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatları aracılığıyla sürekli hastalarını sorduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, şu bilgileri verdi: “Kendisiyle maalesef yüz yüze konuşma, iletişime geçme şansımız olmuyor. Avukatları aracılığıyla o bana sürekli isteklerini söylüyor. Ben ona olan biteni anlatıyorum. Sürekli hastalarını soruyor. Haftada birkaç kere hastalarla ilgili bilgi veriliyor. Ameliyatlar, sonuçlarını paylaşıyoruz. Danışılacak şeyler soruluyor. Tabii bunlar hep aracılar aracılığıyla. Maalesef şimdilik öyle gidiyor.”