Habur'da gaz bombalı müdahale

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yolcu taşıyan taksi sürücüleri en az 4 yolcu zorunluluğu uygulamasının getirilince eylem yaptı.

Haburda gaz bombalı müdahale
10 Haziran 2013 Pazartesi 17:20 tarihinde eklendi, 1.243 kez okundu.
Ellerine Türk bayrakları alıp, kurdukları barikatlarla Habur Sınır Kapısı'nı giriş ve çıkışlara kapatan protestocular, polis ve jandarma ekiplerince gaz bombası ve tazlikli su ile dağıtıldı.
 
Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yolcu taşıyan taksilere 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek en az 4 yolcu taşıma zorunluluğu protesto edildi. Taksi sürücüleri Habur Sınır Kapısı önünde yolları barikatlarla kapatıp, davul- zurna eşliğinde halaylar çekti. Ellerinde Türk bayrakları da taşıyan protestocular, bir yolcu otobüsünü de taşladı. Polisin uyarısı üzerine yolu trafiğe açan protestocu şoförler adına açıklama yapan Abdullah Yağmur, şöyle dedi:
 
"Bizler B2 yetki belgesi ile uluslararası yolcu taşımacılığı yapan 70 civarında firma 600 civarında araçlarımızla Diyarbakır, Mardin, Silopi, Erbil, arasında yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Bu sektörde geçimini sağlayan 15 bin insan mevcut eyer bu uygulamaya gidilirse bu insanların hepsi açıkta kalacak ve ekmekleri ellerinde alınacak. Köprüde yüzlerce taksi kuyrukta beklerken otobüsler hiç beklemeden sırasız direk perona geçiyorlar. Bu da haksız rekabete yol açmaktadır. Otobüsler iki yolcu ile geçiyor. Kimse karışmıyor. Kargo taşımacılığı yapıyor kimse karışmıyor. Iraklı hususi araçların yolcu taşımasında en büyük sorunlarımızdan biridir. Gümrük buna da ses çıkarmıyor. Eğer 4 yolcu olması şartından vazgeçilmese B2 yolcu taşımacılığı yapan hiçbir insan çalışamaz. Çünkü o kadar yolcu yok. Ancak bazen özel yolcularımız oluyor. İş adamıdır tek binmek istiyor. Yanında adam istemiyor. Ya da ailedir. Karı-koca yanında yolcu istemiyor. Bu insanlara 'illaki yolcu alacağız yanınıza diye' dayatamayız."
 
Basın açıklaması ardından şoförler önce yol ortasında oturdu daha orta refüjde bulunan moloz yığınları ile Habur yoluna barikat kurdu. Yolun tekrar trafiğe kapatılması üzerine polis ve jandarmaya ait TOMA araçları basınçlı su ve göz bombası ile göstericilere müdahalede bulundu. Dağılan eylemciler polisin geri çekilmesi ise tekrar Habur yolunu trafiğe kapattı. Bunun üzerine eylemciler kendilerine yetkili bir amirin gelmesini ve kendi sorunlarını dinlemelerini istedi. Şoförlerden seçilen 4 kişi jandarma eşliğinde yetkililerle görüşmek üzere Habur Sınır Kapısı içine girdi. Şoförler eylemin bir çözüm bulunmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirtti

DHA