Habur’da termokingli araç çilesi

Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak’a ‘termokingli’ araçlar ile yük taşıyan şoförler transit geçiş hakkının kendilerine verilmemesinden dolayı mağdur olduklarını belirtti.

Haburda termokingli araç çilesi
27 Şubat 2014 Perşembe 13:27 tarihinde eklendi.

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki İl Özel İdaresine bağlı TIR Parkı’nda bekleyen ‘termokingli’ araç şoförleri kendilerine transit geçiş üstünlüğü tanınmasını istiyor. Daha önce bu hakka sahip olan şoförler, tekrardan bu hakkın kendilerine verilmemesi durumunda ürünlerinin bozulacağı korkusunu yaşıyor. Maddi zararlarının büyük olacağını belirten şoförler, yetkililerden sorunlarına çare bulunmasını istedi.

Sorunlarını dile getiren şoförlerden Hasan Kara, “Normalde transit geçmemiz gerekirken 24 saattir burada haksız yere bekletiliyoruz. Mazotumuz kalmadı. Yükümüz bozulmak üzere. Gördüğünüz gibi yiyecek gıdamız da tükeniyor.” dedi. Şoför Hikmet Aydın, “Gece saat 11’den beridir buradayım. Kapının ağır çalışmasından dolayı sıkıntı çekiyoruz. Taşıdığımız mallar, tavuk, sosis, vb. bozulan mallardır. Demir, çimento, bozulmayan mallar durmadan gidiyor. Ama termokingli araçlar daha çok bekliyor.” diye konuştu.

Yeni uygulamadan dolayı şikayetçi olduğunu ifade eden şoför Abdülhamit Şıva şunları dile getirdi: “Burada 24 saattir bekliyoruz. Her türlü yük gidiyor ama bizi bırakmıyorlar. Güvenlikçiler yerlerinde durmuyorlar. Herkes kafasına göre gidiyor. Dün akşamdan beridir buradayız, ama soran yok. Bütün termokingli arabaların yükleri risklidir. Dondurma bile taşıyanlar vardır. Sıcak havadan etkilenen yükleri taşıyoruz. Burada normal kuru yükler taşıyanlar hemen geçebiliyor, ama biz ise haksızca bekletiliyoruz. Mağduruz, zor durumdayız. Vali bey ve diğer yetkililere sesleniyoruz. Buna bir çözüm bulsunlar.”

Sait Adanur adlı şoför de şunları söyledi: “Normalde beyannamelerimizde 48 saat içinde yükü teslim etmemiz yazıyor, biz ise 24 saattir bu gümrük sahasında bekletiliyoruz. Yani yükümüzü aldığımız gibi buraya geliyoruz. Ne uyku düzenimiz kaldı ne de bir şey. Bizden sonra gelen arkadaşlar çıkış bile yaptılar, ama nedense biz hala buradayız. Kuru yükü olanlar transit çıkıyorlar, ama biz halen bekletiliyoruz. Yani yetkililer bize yardımcı olmaları lazım. Doğru dürüst çoluk çocuğumun yüzünü göremiyorum. Bu sefaleti çektiğimiz yetmiyor bir de buraya gelince bizi bekletiyorlar. Onun için bir çare bulmalarını rica ediyoruz.”

Silopi ilçesinde bulunan İl Özel İdaresine bağlı TIR Parkı’nda termokingli araçlar için 2012 Aralık ayında özel yer yapılmıştı. Et, yumurta, süt gibi çabuk bozulan gıda maddelerini taşıyan termokingli araçlar için 4 saat gibi bir sürede transit olarak geçiş işlemlerinin yapılması sağlanıyordu.


CİHAN