Hafriyattan 'ekmek' çıkarıyorlar

SİVAS'ta yıkılan binalardan çıkan hafriyat, onlarca kişinin ekmek kapısı oluyor. Tek kolu olmayan 44 yaşındaki Kasım Kale de hafriyattan demir toplayarak evini geçindiriyor.

Hafriyattan ekmek çıkarıyorlar
28 Nisan 2015 Salı 20:37 tarihinde eklendi.
Kent merkezinde Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan hafriyat alanı, demir toplayarak geçimini sağlamaya çalışanların umudu oldu. Burada her sabah toplanan işsizler, yıkılan binalardan çıkan hafriyatları taşıyan kamyonları bekliyor. Kamyonların hafriyatı boşaltmasıyla birlikte alanda bekleyenler ellerindeki demir makası ve balyozlar ile yıkıntılar içerisinden demir parçalarını almak için saatlerce çalışıyor. Alanda toplananların sayıları zaman zaman 50'yi bulurken, daha fazla demiri toplamak için birbirleriyle yarışıyor. 
 
TEK KOLUYLA DEMİR TOPLUYOR
 
Hafriyat alanında demir toplayanlar arasında sağ kolu olmayan 8 çocuk sahibi Kasım Kale dikkat çekiyor. 1994 yılında askerden geldikten sonra tümör nedeni ile sağ kolu omuz hizasından kesilen Kale, hafriyat alanında tek eliyle demir topluyor. Kolunun kesilmesinden dolayı bağlanan özürlü maaşı ile 3 ayda bir eline 950 lira geçtiğini belirten Kale, bu paranın geçinmelerine yetmediği için çalıştığını belirtti. Aylık 180 lira kira ödediğini belirten Kasım Kale, "Buraya hafriyat gelir ise ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz, gelmezse elimiz boş dönüyoruz. 3 ayda bir aldığım maaş yetmiyor. Okula giden 4 çocuğum var. Bu parayla normal bir adam geçinebilir mi ? Ben de geçinemediğim için buraya gelip çalışıyorum. Kolum nedeniyle yüzde 84 engelli raporum var. Bu nedenle kimse iş vermiyor. Bende mecburen bu işi yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.
 
4 yıldır inşaat demirleri toplayarak evini geçindiren 2 çocuk babası Adem Koçak ise, işsiz oldukları için buraya geldiklerini belirterek, "Gelen kamyonlardan ne çıkarsa buradaki insanlar paylaşıyor. Gün içerisinde diğer alanları da dolaşarak demir toplamaya çalışıyoruz. Bazen günde 10 kilo, bazen 100 kilo demir topladığımız oluyor. Günde 50-60 lira para kazanıyor ve evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz" dedi.