Hain saldırının emri Suriyeli generalden

Suriye'deki otorite boşluğunun ardından Türkiye sınırında baş gösteren mazot kaçakçılığında dün gece yeniden sıcak saatler yaşandı.

Hain saldırının emri Suriyeli generalden
06 Ağustos 2013 Salı 18:02 tarihinde eklendi.
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Kuşaklı Köyü'nde mazot kaçakçıları ile askerler arasında çıkan çatışmada, 1'i uzman çavuş 18 askerle, 3 sivil yaralandı.
 
Türkiye- Suriye sınırındaki Reyhanlı İlçesi Kuşaklı Köyü yakınlarında, saat 02.00 sıralarında devriye gezen askerlerin, sınır taşları arasındaki 2 bin 500-3 bin kişilik kaçakçı grubu tespit edip uyardığı sırada, Kuşaklı Köyü'nden gelen bir grubun askeri taşlaması üzerine çıkan olaylarda 18 asker yaralandı.
 
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, sınırda tespit edilen kaçakçılara Türkçe ve Arapça ikazlarda bulunulduğu, ikaza uymayan kaçakçı gurubun da, sınır hattına yaklaşmayı sürdürdüğü ve Kuşaklı Köyü'nden bir grubun da askere ve askeri araçlara saldırdığı bildirildi.

Açıklamada, askerin havaya uyarı ateşi yapıp, göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahalede bulunduğu ve grubun dağıtıldığı, bu sırada 9 Türk vatandaşının yakalandığı, 3 motosiklete de el konulduğu vurgulandı.
 
ASKERE MOLOTOF KOKTEYLİ ATIP ATEŞ AÇMIŞLAR
 
Olaylar üzerine bölgeye 300 kişilik askeri kuvvet sevk edildiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
 
"Bölgeye intikal ettirilen 300 kişilik ihtiyat kuvveti saat 05.30 sularında Kuşaklı Köyü'ne girmeye başlamıştır. Bu esnada köylüler tarafından, birliğimizin girişini engellemek maksadıyla mazot bidonları yakılmış ve birliğimiz taşlanmıştır.

Zırhlı araçlarımıza molotof kokteyli atılarak, yakılmaya çalışılmış, saat 07.00 sularında köydeki bazı evlerden pompalı av tüfekleriyle birliğimizin üzerine ateş açılmış, açılan ateş sonrası 18 askerimiz kol ve bacaklarından, yüz ve boyun civarından saçma ile vurularak hafif yaralanmıştır. Yaralan askerlerimiz bölgedeki hastanelerde tedavi altına alınmıştır."
 
500 ASKERLE OPERASYON İDDİASI
 
Suriye sınırındaki Kuşaklı Köyü Muhtarı Hasan Cemiloğlu da, sabah saatlerinde 500 askerin köylerine operasyon yaptığını söyledi. Çıkan olaylarda yaralanan 3 sivili ziyaret için Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne gelen Muhtar Cemiloğlu, 35 yaşındaki Reşat Cemiloğlu, 15 yaşındaki Mehmet Es ve ismini bilmediği bir kişinin hastanede tedavi gördüğünü söyledi. 
 
Köye giriş ve çıkışların askerler tarafından kapatıldığını, köydeki gerginliğin sürdüğünü söyleyen Cemiloğlu, askerin sınırdan geçişlere izin verdikten sonra, köye operasyon düzenlendiğini öne sürdü. Muhtar Cemiloğlu, köye yapılan operasyonla ilgili şöyle konuştu:
 
"Saat 03.00 sıralarında köyümüzde beklenmedik, tatsız olaylarla karşı karşıya kaldık. 500 asker köye girmişti. Askerle köylü karşı karşıya geldi. Alay komutanından, bayram öncesi askeri köyden çekmesi için rica ettim. Sonra, savcı, kaymakam ve belediye başkanından da askerin çekilmesi ricasında bulundum. Ama kimse bu olayın önüne geçmedi.

Sanki bu olayda kasıt varmış gibi. Kuşaklı Köyü'nün ismini kötüye çıkarmak ve köy halkı ile askerleri karşı karşıya getirmeye yönelik olaymış gibi tahmin ediyorum. Olay, köyümüzün içinde yaşandı. Eğer sınırı gece açıp, sabah köye gidip, bu köydeki malı (kaçak akaryakıt) alacaklarsa, bu iş böyle olmaz. Bu gelen askerler, gitsin sınırı beklesin. Bu kadar asker sınırda olsa, zaten kimse sınırı geçemez. İki panzerin ışığında kaçakçılar geçiyor, sabah bizim köye rastgele ateş ediliyor. Bu olacak iş değil. 15 yaşında çocuk kurşunla vuruldu. Birkaç asker yaralandı."
 
"BİZ SURİYE'DE Mİ YAŞIYORUZ?"
 
Filistin ile İsrail arasındaki olayların kendi başlarına geldiğini iddia eden Hasan Cemiloğlu, terörist olmadıklarını, terör yaratmak istemediklerini anlatırken, "Bazı zihniyetler, terörün bu köylere gelmesini istiyorlar. Teessüfle karşılıyorum. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlarıma, valime şikayet ediyorum" dedi. 
Özel araçla hastaneye götürülmek istenen yaralıyı askerin zorla indirdiğini ileri süren muhtar Cemiloğlu, "Birkaç çocuğu yoldan aldılar.

Araba yaralıyı getiriyor. Çocuğu zorla indiriyorlar. Kurşunla vurulmuş. Arabasının camları kırılmış. Bu olacak iş mi, biz ne yaptık? Köyde yaralı var, 112'yi arıyorum, 'Biz köye gelemiyoruz' dediler. Biz Suriye'de mi yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında yaşıyoruz. Bu bayrakla övünüyoruz, hizmetçisiyiz, emrindeyiz" diye konuştu.
 
KÖYDEKİ KARAKOL KALDIRILINCA BÖYLE OLDU
 
Muhtar Hasan Cemiloğlu, köydeki sınır karakolunun 8 ay önce kaldırılmasının ardından askerlerin diğer karakollara sevk edildiğini ve binanın yerine 9 derslikli okul yapıldığını söyledi. 
 
Karakolun kaldırılmasına karşı çıktıklarını ancak, engel olamadıklarını anlatan Cemiloğlu, "Köyümüz sınıra çok yakın. Karşı çıkmamıza rağmen karakol köyden kaldırıldı. Kaldırılmasaydı, bugün bu tatsız olayı yaşamayacaktık. Karakol ile ilgili derdimizi kimseye anlatamadık" şeklinde konuştu.

DHA