Hak-İş asgari ücrete tepki gösterdi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücret artışının beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, ''Asgari ücrette oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Oransal artışlar yerine öncelikle tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerekmektedir'' dedi.

Hak-İş asgari ücrete tepki gösterdi
29 Aralık 2011 Perşembe 19:53 tarihinde eklendi.

Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücretin, yıllık bazda yüzde 12.37 oranında artırılsa da toplumun beklentilerinin ve gerçeklerinin son derece gerisinde bulunduğunu öne sürdü. 
    
TÜİK'in, bir işçinin eline geçmesi gereken aylık net tutarı 971 TL olarak hesaplamasına karşın, net asgari ücretin 2012 yılının ilk 6 ayı için net 701 TL olarak belirlenmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını savunan Mahmut Arslan, şu görüşleri dile getirdi: 
    
"Üretimi ve iç talebi artırmada sosyal bir enstrüman olarak kullanılması gereken asgari ücretin sınırlı düzeyde tutulması ekonomik akla uygun olmamıştır. Yapılan artış bir kez daha göstermiştir ki asgari ücretteki oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Oransal artışlar yerine öncelikle tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerekmektedir. 
    
Ülkemizde uygulanan asgari ücret, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır."