Hakan Fidan'a ilk tebrik CIA Başkanı'ndanm

IŞİD’i havadan vuran, bölgede istihbarat kapasitesi yüksek olan ABD, final operasyonundan ne zaman ve nasıl haberdar oldu?

Hakan Fidana ilk tebrik CIA Başkanındanm
22 Eylül 2014 Pazartesi 09:54 tarihinde eklendi, 1.257 kez okundu.
Daha önce IŞİD’e ait bazı konvoyları vuran ABD’nin, uzunca bir mesafeyi güvenlik önlemleri altında geçen konvoyu insansız hava araçları (İHA) kanalıyla tespit ettiği öğrenildi.
 
CİA, KONVOYU GÖRÜNCE HABERDAR OLDU
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait insansız hava araçlarının yoğun hareketliliği, eşzamanlı olarak sınıra yaklaşmakta olan bir konvoyun varlığı üzerine ABD alarma geçti. Kendi İHA’larından benzer görüntüyü alan ABD’liler, Özel Kuvvetler’le temasa geçerek, bu hareketlilik ve konvoya ilişkin bilgi talep etti. Çünkü IŞİD’lilerin kontrolündeki söz konusu konvoy, ABD açısından vurulabilecek bir hedefe her an dönüşebilirdi. CIA, MİT'in IŞİD'in elinden 46 Türk'ü kurtarma operasyonunu o anda öğrendi.
 
BURUNLARI BİLE KANAMADAN DÖNDÜLER
 
Milliyet'ten Serpil Çevikcan, operasyonu sonradan öğrenen CIA Başkanı'nın Hakan Fidan'ı ilk arayarak tebrik eden kişi olduğunu yazdı.
 
İşte Çevikcan'ın yazısındaki o bölümler:
 
Birkaç paragrafta kolayca yazılabilen bu operasyon aslında çok riskli, zor ve kırılgan bir süreci ifade ediyor. Bu operasyonun ABD’nin koalisyon ortakları ile birlikte IŞİD’i en etkin olduğu alanlarda vurmaya hazırlandığı bir dönemde gerçekleştiğini de unutmamak gerekiyor. Ankara, MİT marifetiyle çok zor bir coğrafyada, burunları kanamadan 46 vatandaşını çıkararak aileleriyle buluşturmayı başarıyor.
 
ORGANİZASYONUN CAN DAMARI MİT
Tabii ki topyekûn bir başarı hikâyesi söz konusu ancak organizasyonun can damarı MİT. Bu nedenledir ki hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kutlama listesinde ilk sırada MİT ve Başkanı Hakan Fidan yer aldı.
 
İLK KUTLAMA CIA BAŞKANI'NDAN
Peki, Fidan’ı kutlayanlar listesinde en dikkat çeken isimlerden biri kim? CIA Başkanı John Brennan’ın Fidan’ı sıcağı sıcağına kutlayan ilk isimlerden biri olduğunu öğrendik. Suriye’de yaptığı operasyona rağmen vatandaşlarını IŞİD’ten kurtaramayan ve kısa süre önce gazeteci iki vatandaşı IŞİD tarafından infaz edilen ABD, bölgedeki riskleri en iyi bilen ülke.
 
46 Türk vatandaşının kurtarıldığı operasyon, MİT’e, bu belalı coğrafyadan rehine kurtarma operasyonlarında ayrı bir ün kazandıracağa benziyor.