Hakimi reddettiler ama...

FATİH'te Ugandalı Jesca Nankabirwa (39) adlı kadın mültecinin pencereden atılarak öldürülmesine ilişkin tutuklu sanık Enver Dursun'un yargılanmasına devam edildi. Karar aşamasında gelen davada, sanık Dursun'un avukatı mahkeme heyetini reddetti.

Hakimi reddettiler ama...
29 Nisan 2016 Cuma 21:11 tarihinde eklendi.
FATİH'te Ugandalı Jesca Nankabirwa (39) adlı kadın mültecinin pencereden atılarak öldürülmesine ilişkin tutuklu sanık Enver Dursun'un yargılanmasına devam edildi. Karar aşamasında gelen davada, sanık Dursun'un avukatı mahkeme heyetini reddetti. Heyet bu talebi reddetti, itirazı üst mahkeme değerlendirecek.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 7. celsede, tutuklu sanık Enver Dursun ve taraf avukatları hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hacı İbrahim Gözükara, geçen celse savcı Yavuz Pehlivan'ın sanık hakkında "Kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası talep ettiğini hatırlatarak taraflara esas hakkındaki beyanlarını sordu. Şikayetçi avukatlarından Perihan Meşeli, maktülün ciddi şekilde eziyet görerek öldürüldüğünü belirterek sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Şikayetçi avukatlarından Oya Meriç Eyüboğlu da "Mahkeme gerekçesini yazarken maktül Jesca Nankabirwa'nın seks işçisi olduğu şeklinde mütalaadaki gibi hataya düşülmemelidir. Bu konuda karşı tarafın iddiası dışında bir delil yoktur" diyerek tahrik indirimi uygulanmamasını talep etti.
 
 
"BERAATİMİ İSTİYORUM"
 
Sanık Enver Dursun ise "80 kilodaki bir insanı nasıl atacaksın? Ben mahkemenin adaletine sığınıyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatime ve tahliyeme karar verilsin" dedi. Dursun'un avukatı Ahmet Şentürk ise "Mütalaanın erken verildiğini düşünüyoruz. Adli Tıp Kurumu kesin ölüm sebebini bildirmiyor. Soruşturmanın genişletilmesini istiyoruz. Düşme sonucu mu, atma sonucu mu ölüm olduğu konusunda bir fizik profesöründen rapor alınması gerekmektedir" dedi.
 
Ancak mahkeme heyeti, dosya içindeki belgelerin karar vermeye yeterli olduğu gerekçesiyle sanık avukatının talebini reddetti. Soruşturmanın genişletilmesi talebi reddedilen avukat Şentürk, mahkeme heyetini reddetti.
 
 
İTİRAZI ÜST MAHKEME DEĞERLENDİRECEK
 
Mahkeme heyeti, soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddedilmiş olmasının mahkeme heyetinin reddi sebeplerinden olmadığını, heyetin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir hal olmadığını, duruşmayı uzatmaya matuf olduğunu belirterek ret talebini reddetti. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, sanık avukatını heyetin reddine ilişkin talebin üst mahkemeye gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
 
 
SANIK YAKINLARI TEPKİ GÖSTERDİ
 
Davanın ardından Jesca Nankabirwa'nın arkadaşları ve avukatları açıklamalarda bulunmak için adliye önünde toplandı. Açıklama yapılacağı sırada sanık Enver Dursun'un yakını olduğu belirtilen iki kişi, avukatların da bulunduğu gruba küfürler ederek sataştı. İki kişi adliyenin özel güvenlik görevlileri ve polisler tarafından uzaklaştırıldı.
 
 
"KAYITLARA GEÇSİN, BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİRSE..."
 
Daha sonra açıklama yapan avukat Meriç Eyüboğlu, küfür eden kişinin sanığın kardeşi olduğunu belirterek, sürekli kendilerine ve Jesca'nın yakınarına yönelik saldırı içinde olduklarını ifade etti. Kadınlar olarak her yerde sürekli baskı ve şiddete maruz kaldıklarını ve bu duruma artık alıştıklarını dile getiren Eyüboğlu, "Bu durumun kayıtlara geçmesini, yaptığımız şikayetlerin sonuçlanmasını istiyoruz. Herhangi birimizin başına gelebilecek birşeyin sorumlularını bir kez daha ilan ediyoruz" diye konuştu.
 
 
"JESCA İÇİN ADALET İSTİYORUZ"
 
Jesca'nın kuzeni Angelina Mutonyi de, "Ailesinin ondan umudu vardı. Ona umut bağlayan birçok insan vardı. Bu yüzden Jesca için adalet istiyoruz. Kimse öldürülmeyi hak etmiyor. En yüksek şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
 
OLAYIN GEÇMİŞİ
 
Ülkesi Uganda'dan 2013 yılında Türkiye'ye gelen 39 yaşındaki Jesca Nankabirwa 6 Eylül 2014'te ortadan kayboldu. O günden sonra kendisinden haber alınamayan Nankanbirwa, bir hafta sonra hastane morgunda bulundu. 4 arkadaşı, 13 Eylül 2014'te Nankabirwa'yı teşhis etti. Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında şüpheli Enver Dursun hakkında dava açıldı.

DHA