Haliç'e 'gönül köprüsü'

Da Vinci Köprüsü, 'uluslararası bir gönüllü grubu' tarafından, İBB'ye hiçbir külfet getirmeden ücretsiz olarak inşa edilecek

Haliçe gönül köprüsü
23 Ekim 2012 Salı 08:58 tarihinde eklendi, 2.602 kez okundu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı "Haliç’e Boğaz’dan su verme" töreninde duyurduğu "Leonardo Da Vinci Köprüsü Projesi"nin, uluslararası bir gönüllü grubu tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir bedel ödemesine gerek kalmadan, ücretsiz olarak hayata geçirileceğini belirtti.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, uluslararası bir kültür grubunca Leonardo Da Vinci’nin tasarladığı Haliç Köprüsü Projesi’nin, 21. yüzyıl teknolojisi ile birleştirilerek İstanbul’a kazandırılacağı bildirildi.
 
Köprü projesinin uluslararası bir gönüllü grubu tarafından, Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir bedel ödemesine gerek kalmadan hayata geçirileceği vurgulanan açıklamada, Mimar Hakan Kıran’ın Haliç Metro Geçiş Köprüsü Projesi’ne ilişkin, dünyanın farklı yerlerindeki uzmanlarla yaptığı Haliç’in tarihi ve kültürel analizi çalışmaları sırasında ortaya çıkan "Leonardo Da Vinci Köprüsü Projesi"ne farklı ülkelerden çok sayıda önemli ismin gönüllü katkı vereceği aktarıldı.
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Leonardo Da Vinci’nin yaklaşık 500 yıl önce tasarladığı eser için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yönlendirmeleri ile yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan ilk eskizler Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sunuldu.
Kurulun görüşleri doğrultusunda projeye son şekli verilecek. Norveçli heykeltraş ve ressam Vebjorn Sand, ABD’de yaşayan nükleer fizik profesörü Bülent Ataman, Hint asıllı opera yazarı Daniel Nazareth ve uluslararası ilişkiler uzmanı Melinda Iverson ile birlikte farklı ülkelerden çok sayıda önemli ismin destek verdiği uluslararası gönüllüler grubunun 3 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için hiçbir maliyet oluşturmadan hayata geçirilebileceği ortaya çıktı."
 
Amatör gönüllülerin öncülüğünde, ulusal ve uluslararası sponsorların "büyük" desteği ve ilgisi sayesinde yapılacak köprünün, 220 metre açıklığa sahip, deniz üzerindeki en yüksek noktası yaklaşık 25 metre olan ve 10 metre genişliğinde taş bir yaya köprüsü olarak tasarlandığı belirtildi.