Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı ABD'de tutuklandı

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York JFK Havalimanı’nda gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkarılan Mehmet Hakan Atilla tutuklandı. Bir sonraki duruşmanın 10 Nisan'da görülmesine hükmedildi.

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı ABDde tutuklandı
28 Mart 2017 Salı 22:11 tarihinde eklendi, 1.263 kez okundu.
Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York JFK Havalimanı’nda gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkarılan Mehmet Hakan Atilla tutuklandı. Bir sonraki duruşmanın 10 Nisan'da görülmesine hükmedildi.
 
Mehmet Hakan Atilla, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarından tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle New York’ta gözaltına alındı.
 
Zarrab davasını takip eden savcılık ofisi, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısının göz altına alınması olayı ile ilgili; "Şu an açıklama yapamayacağız," dedi.
 
Amerikan Adalet Bakanlığı bildiri yayınladı
 
ABD Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinden yayınlanan bültende, Türk bankacı, İran'a karşı ABD yaptırımlarını delmek ve diğer suçlamalarla ilgili olarak gözaltına alındı, ifadesinde bulunuldu.
 
Savunma makamı için, "Türk bankasındaki konumunu kullanarak, ABD finansal sistemine erişim olanağı sağladığı ve ABD yaptırımlarını çiğneyecek şekilde İranlı kişi ve kuruluşlarla yapılan uluslararası işlemleri gizlediği" iddiasının olduğu aktarıldı. Bildiride, Mehmet Hakan Atilla'nın Reza Zarrab'la birlikte çalıştığı zannının bulunduğu ifade edildi.
 
 
TUTUKLANDI
 
 
New York'tan Türkiye'ye dönüşünde, JFK Havalimanı'nda 27 Mart'ta gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla yargıç karşısına çıktı.
 
 
New York JFK havalimanında işadamı Rıza Sarraf davasıyla ilgili olarak gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Atilla, New York Güney Bölge Mahkemesi'nde hakim James C. Francis'in karşısına çıkarıldı. Yargıç Francis, mahkemede Atilla'ya yöneltilen suçlamaları ve haklarını yüzüne okudu.
 
 
Hakim Francis, Atilla'ya "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" konusunda iki suçlama yöneltildiğini, suçlu bulunması halinde ilk suçlamadan 20 yıl, ikinci suçlamadan da 30 yıla kadar ceza alabileceğini söyledi.
 
 
Atilla'yı duruşmada geçici olarak mahkeme tarafından atanan avukat savundu. Hakim Francis, avukat tutma imkanı olmaması halinde Atilla'ya mahkemenin tüm dava için avukat görevlendirilebileceğini söyledi.
 
 
Atilla tutukluluğun devam etmesi yönünde karar veren mahkeme duruşmayı 10 Nisan'a erteledi.
 
New York Güney Bölge savcılığından daha önce yapılan açıklamada da, Atilla'ya işadamı Rıza Sarraf ve bazı diğer kişilerle birlikte "ABD finans kuruluşlarını kullanarak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme" suçlaması yöneltildiği açıklandı. Atilla, Reza Zarrab'ın tutuklu olarak hapis yattığı New York Metropolitan Hapishanesi'ne kondu.
 
Nafiz Albayrak, Edip Sönmez / New York, 28 Mart, (DHA)