Halk yasakladı, mahkeme bozdu

ABD'de eşcinselleri sevindirecek bir gelişme yaşandı. California eyaletinde 2008 halk oylamasıyla yasaklanan eşcinsel evliliklerin anayasaya aykırı olduğuna karar verildi.

Halk yasakladı, mahkeme bozdu
08 Şubat 2012 Çarşamba 08:47 tarihinde eklendi.

 

ABD'nin California eyaletinde 2008 yılındaki referandumla yasaklanan eşcinsel evliliklerinin önü açıldı. Mahkeme, eşcinsellerin evlenmesine yönelik yasağın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
 
California'daki 9'uncu temyiz mahkemesinin, 1'e karşı 2 yargıcın oyuyla aldığı karar ülkedeki eşcinsel evlilikleri savunan çevreler arasında büyük coşkuyla karşılandı.
 
Mahkeme yargıcı Stephen Reinhardt, söz konusu yasağın insanlık onurunu küçültmek dışında bir işe yaramadığını söyledi.
 
Reinhardt, kararla ilgili yazılı açıklamasında, yasağın hiçbir amaca hizmet etmediği gibi, California'daki eşcinsellerin statüsü ve insanlık onurunu küçültmek ve onları karşıt cinsiyetler arasındaki evliliklerin altında bir sınıflandırmaya tabi tutmak dışında bir etkisinin olmadığını savundu.
 
Reinhardt, farklı özellikteki insanlara farklı muamele öngören bir yasanın kabulü için meşru bir nedenin olması gerektiğini belirterek, eşcinsel evlilik yasağı içinse böyle bir nedenin bulunmadığı görüşünü dile getirdi.
 
TEMYİZ BEKLENİYOR
Mahkeme, eyalette eşcinsel evliliklerin, yasanın destekçilerinin bir üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulunması için süre dolana kadar başlayamayacağını bildirdi. Eğer böyle bir başvuru yapılırsa, eşcinsel evlilikler, yeni mahkeme kararına kadar beklemede kalacak.
 
HALK 'YASAKLANSIN' DEMİŞTİ
California'da, 2008 yılındaki referandumda halkın yarıdan fazlasının eşcinsel evliliklerin yasaklanması gerektiği yönünde görüş bildirmesinin ardından, söz konusu yasak yürürlüğe girmişti. O tarihten bu yana da yasağın destekçileri ve muhalifleri arasında karşılıklı mahkeme süreci yaşanıyordu.
 
San Francisco'daki federal yargıç, 2010 yılında verdiği kararda, eşcinsel evliliğe getirilen yasağı bozmuş, ardından yasağın destekçileri bu kararı 9'uncu temyiz mahkemesine götürmüştü.
 
Her iki taraf da gerekirse anayasa mahkemesine kadar gideceklerini belirtiyor. Nitekim, yasağın destekçileri, 9'uncu temyiz mahkemesinin kararını bozması talebiyle anayasa mahkemesine başvurabileceklerini açıkladı.