Halkbank’tan 2,6 milyar lira net kar

Halkbank, 2012’de 2,6 milyar lira net kar elde etti. Toplam kredilerini 85,6 milyar liraya, nakdi kredilerini de 65,9 milyar liraya çıkardı.

Halkbanktan 2,6 milyar lira net kar
13 Şubat 2013 Çarşamba 18:23 tarihinde eklendi, 1.082 kez okundu.

Bankanın 2011 sonunda 91,1 milyar lira olan toplam aktifleri 2012 sonunda 108,3 milyar lirayı buldu.

Özkaynakları yüzde 42,6 oranında artarak 12,3 milyar lirayı gördü. Olumlu bir tablo ortaya koyan Halkbank’ın özkaynak karlılığı ise yüzde 24,8 büyüdü.

Rakamlardan memnun olan Genel Müdür Süleyman Aslan, 2012 mali durumu ve 2013 hedefleri ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 
“Uluslararası arenada Türkiye’ye ilginin ve güvenin giderek arttığı bir dönemdeyiz. Elde ettiğmiz başarılar da bunun bir kanıtı. 2012 mali tablomuzun da ortaya koyduğu gibi ekonomiye katma değer sunduğumuz bir seneyi geride bıraktık. İkincil halka arzımızla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarihinin en büyük, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü halka arzını yaptık. Ayrıca halkı arzı şu ana kadar en ufak indirim oranıyla tamamladık. Ülkemize dışarıdan önemli bir kaynak girişine imkân tanımanın gururunu taşıyoruz. Son 10 senede hisse satışı, kâr payı ve kurumlar vergisi yolu ile devlet bütçesine 15 milyar lira katkı yapmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu durum Halkbank’ın nereden nereye geldiğinin ve ülke ekonomisine sunduğu katkının en iyi kanıtıdır. Ayrıca, 2012’de ilk defa yaptığımız Eurobond ihracıyla da uluslararası yatırımcılar tarafından çok iyi bilinen ve talep gören bir banka olduğumuzu bir defa daha ortaya koyduk. 75. yaşımızı kutlayacağımız 2013’te de deneyimlerimiz, güçlü kredi kalitemiz ve etkin maliyet yönetimimizle kârlılığımızı ve ekonomiye yardımlarımızı devam ettireceğiz.”
 
Halkbank’ın KOBİ kredilerini de içeren ticari kredileri, 2011 sonuna göre yüzde 16,9 artarken; KOBİ kredilerinin, bankanın nakdi kredileri içinde payı yüzde 37 dolayına geldi. Bankanın uluslararası finans kurumlarından KOBİ’lere kredi olarak kullandırmak için temin ettiği kaynak ise 2012 sonunda 2 milyar dolara ulaştı. 
 
Aslan, Halkbank’ın KOBİ kredilerinde yüzde 12,7 payla üreten Türkiye’nin bankası olduğunu vurgularken şunları ifade etti:
 
“2012’de de kredilerimizle reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik çareler ürettik. Güç birliklerimize yenilerini ekleyerek sektöre sunduğumuz finansal ürünleri kuvvetlendirdik. Uluslararası önemi bulunan finans kurumlarından Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’yla parafladığımız anlaşmalarla elde edilen yeni kaynaklar ve 46 bankadan oluşan konsorsiyumla yenilediğimiz sendikasyon kredisi ile firmaların kaynaklarımızı artırdık. 2013’te de KOBİ’ler ile büyüyeceğiz.”
 
 
Banka, bireysel kredilerde de büyüyerek 2011’e göre yüzde 18 artırdı. Bireysel kredilerin nakdi kredileri içinde payı yüzde 27 oldu, sene içinde temin edilen artışta tüketici ve konut kredileri başı çekti. Tüketici kredilerinde yüzde 12,5, konut kredilerinde yüzde 22,4 artış kaydedildi. Halkbank’ın 2012 sonunda bireysel kredilerde piyasa payı yüzde 6,9 oldu.
 
PARAF’IN HEDEFİ YÜZDE 6 PİYASA PAYI 
 
Halkbank, geçen senenin sonunda bireysel bankacılık alanında faaliyetlerini yeni kredi kartı markası Paraf’a dayandırdı. Genel Müdür Süleyman Aslan, Paraf ile bankanın kredi kartı piyasasında payını 5 sene içinde yüzde 6’ya çıkarmayı planladıklarını aktardı.
 
2013 sonunda kredi kartı sayısının 3 milyonu geçeceğini bildiren Süleyman Aslan, şöyle devam etti:
 
“Paraf’tan evvel 2,2 milyon olan kart sayımız Paraf’ın tanıtımı ile birlikte 2 ay gibi kısa bir sürede 2,5 milyonu buldu. Bu dilimde 650 bin yeni başvuru aldık ve müşterilerimize Paraf’larını tahsis ettik. Bizi gururlandıran en önemli gelişme Paraf’ın alışverişlerde yoğun olarak kullanılması. Kredi kartı ciromuz 2 ayda yüzde 15 arttı. 2012’de üye işyeri ağımızı önemli ölçüde genişlettik. Üye işyeri sayımız 62 binden sene sonunda 89 bine gelirken toplam POS sayımız da 66 binden 96 bin’e ulaştı. Paraf ile 2013’ün ilk aylarında bu alanda süratli büyüyoruz.” 
 
Halkbank’ın şube adedine de değinen Aslan, Makedonya’da faal olan Halk Bank A.D.’yi odak alarak bölgede genişlemeyi planladıklarını duyururken, “2012'de Ziraat Banka A.D. Skopje’yi bünyemize katarak Makedonya’da büyümemeye yoğunlaştık. Bu ülkede şube sayımız 27’ye dayandı. Belgrad’da temsilciliğimizi faaliyete geçirerek bölgede daha aktif bir banka olma yolunda ilerliyoruz. Bundan böyle hedefimiz, bankacılık alanında birikim ve deneyimimiz ile Makedonya’nın en büyük üç bankasından biri olmak.” dedi.
 
Ölçek bankacılığı yerine verimlilik odaklı büyümeyi tercih ettiklerini dile getidren Aslan, “Bu kararımızın ne kadar isabetli olduğunu yüzde 24,8 özkaynak kârlılığı elde ederek gördük. Kalifiye aktif yapımız ve kârlılığa önem veren planlarımız rakiplerimizden bizi ayırıyor.” yorumunu yaptı.

CİHAN