Hamsi 'Milli Piyango' oldu

Ege bölgesine geçen hamsinin Marmara Denizi'nde yok denecek kadar azaldığı bildirildi.

Hamsi Milli Piyango oldu
09 Ocak 2012 Pazartesi 11:20 tarihinde eklendi, 1.201 kez okundu.

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hakkı Yıldırım, Marmara ve Karadeniz'de nisan ayına kadar yakalanan hamsinin, aralıkta ciddi oranda azaldığını bildirdi.
    
Marmara Denizi'nde hamsinin yok denecek kadar azaldığını bunun da fiyatları artırdığını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:
    
"Marmara hamsisi, iriliği ve lezzetiyle büyük ilgi gören balıktır. Bu yüzden pazar ve balıkçılarda zaman zaman Ege Denizi'nden tutulan hamsiler, Marmara hamsisi adı altında satılıyor. Örneğin bugünlerde Marmara hamsisi adı altında tezgahlarda 7 liraya satılan balık, Ege bölgesinden geliyor. Şu anda bölgede yerli balık bulmak neredeyse imkansız. Bursa, Balıkesir, İstanbul gibi kentlerde 7 lira gibi fiyata Marmara hamsisi satmak da olanaksız."
    
Yıldırım, balıkçıların sadece hamsi değil denizden hiç balık alamadığını belirterek, "Balıkçılar giderek yok oluyor. Balık sayısının azalması bunda büyük etken. Kotaların düşürülmesini talep ediyoruz. Örneğin benim teknem 32 metre ve gecelik 700 kasa kotam var. Bunun yanı sıra yıllık 36 bin kasa da buzhane kotamız bulunuyor. Bu kotalar çok yüksek, kesinlikle düşürülmeli" dedi.
    
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu balık ticareti yapan bir şirketin yönetim kurulu başkanı Osman Kocaman ise Marmara Denizi'nde az miktarda sardalye çıktığını ifade ederek, "Hamsi bu dönemde 'Milli Piyango' gibi oldu. Yerini bulan ve yakalayan balıkçı, kasasını 120 liradan rahatlıkla satabilir. Bu toptan fiyatının en az 10, perakende satışının ise 15 lira olması anlamına geliyor" diye konuştu.