Hamsi vatandaşın yüzünü güldürdü

Günlük 5 bin ton hamsinin avlandığı Karadeniz’de, hamsinin fiyatı 1,5 liraya düştü.

Hamsi vatandaşın yüzünü güldürdü
21 Kasım 2011 Pazartesi 16:14 tarihinde eklendi.

 

Doğal, besleyici, lezzeti ve kolay pişirilmesi ile fiyatının diğer balıklara oranla çok cazip olması nedeniyle özellikle Karadenizlilerin vazgeçilmezi olan hamsi, bu günlerde balıkçıların ve vatandaşların yüzünü güldürüyor. Balıkçı tezgahlarının çoğunluğunu kaplayan hamsi, Karadenizlilerin neredeyse 2 günde bir sofrasında yer almaya başladı. Samsun’da birkaç haftadır balıkçı tezgahlarında 2 liradan satılan hamsi yaşanan bolluk nedeniyle fiyatı1,5 liraya indi. 
 
Palamutta bekledikleri bolluğu göremediklerini fakat hamside yüzlerinin güldüğünü belirten Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, "Palamuttan umduğumuz bolluğu göremedik fakat Karadeniz’de günlük 5 bin ton hamsi çıkmasıyla yüzlerinin güldüğünü söyledi. Dernek Başkanı Kıyak, "Avlanan hamsinin 2 bin tonu piyasaya sürülürken, 1 tonunu buzhanelerde stok, 2 bin tonu ise balık unu ve yağı fabrikalarında değerlendiriliyor." dedi.
 
Hamsinin geçen seneye oranla daha bol, iri ve lezzetli olduğunu vurgulayan Başkan Kıyak, "Bu bolluğa bağlı olarak fiyat oldukça düştü. Benim vatandaşlarımıza tavsiyem, sağlık yaşam için omega3 deposu olan hamsiyi bol bol tüketsin. Piyasada hayvansa ürün olarak, hamsiden daha ucuz, doğal, lezzetli ve doyurucu bir ürün yok. Bir kilo hamsiden 4 kişilik bir aile karnını doyuruyor. Allah’ın bize verdiği bu nimetten en iyi şekilde faydalanalım." diye konuştu.
 
 Kıyak, yaşanan balık bolluğundan balıkçıların memnun olduğunu fakat mazotun pahalılığından yakındı. Kıyak,Tarım Bakanlığının balık yetiştiricilerine yaptığı desteği, balık avcılarına da yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi. Öte yandan tezgâhlarda balık fiyatları şöyle: İstavrit 2,5 lira, barbun iriliğine göre 3-7 lira, mezgit 4-8 lira, tirsi 4 lira, sargan 6 lira, palamut tane 4 lira, çupra ve levreğin kilosu ise 15 lira.