Hamsi'den kötü haber

Hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen 'kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı' sözünün tarihe karıştığını belirten balıkçılar, artık kar yağdığında hamsinin çıkmadığını belirtiyor.

Hamsiden kötü haber
16 Aralık 2013 Pazartesi 13:00 tarihinde eklendi.

Giresun’un Görele ilçesinde balıkçılar hamsi sıkıntısı çekiyor. Hamsinin en lezzetli olduğu zaman için söylenen 'kar yağdı hamsinin kulağına kar suyu kaçtı' sözünün tarihe karıştığını belirten balıkçılar, artık kar yağdığında hamsinin çıkmadığını belirtiyor. Görele Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İlhan Fuat Tavacı, Birkaç sene öncesine kadar bu aylarda denizden bol bol çıkan ve kilosu 2-3 lira arasında olan hamsiye son 3-4 senedir ulaşılamadığını söyledi.

Tavacı, "Karadeniz’den kaçan hamsinin geri gelmesinin biraz zor olduğunu, İlçede bulunan Büyük balıkçı tekne sahiplerinin aldıkları ortak kararla standardın altında hamsi avlamayacaklarını açıkladıklarını ve Bu karara Balık unu üreten fabrikalarında destek verdiklerini aktardı. Şu anda tezgahlarda şoklu hamsi satılıyor. Ama ara ara denizden çıkan hamsi de oluyor, fakat onun da kilosu yaklaşık 7 ile 10 lira arasında değişiyor. Fakir fukara için hamsi bu saatten sonra lüks balık sınıfına giriyor." dedi.

'Kar yağınca kulağına kar suyu kaçacak, balık yağlanacak, lezzetlenecek o zaman alıp yiyeceğiz’ sözünün eskiden balığın bol olduğu zamanlar için geçerli olduğunu, Kasım ve Aralık aylarında bol çıkan hamsinin kilosunun o zamanlar 1,5 liraya kadar düştüğünü anlatan Tavacı, "Görele sahiline vuran hamsiler sepetlerle toplanıyordu. O dönemde hamsiyi alıp yiyenler şanslı. Kar yağsın da öyle alalım diyenler, şimdi çok pişman çünkü alacak hamsi bulamıyorlar. Yaklaşık 3-4 senedir bu azalma gözle görülür şekilde olmaya başladı, bu sebeple Görele’de hamsiyi bulduğun zaman alıp yiyeceksin. Aksi taktirde kar yağdığı zaman hamsi kaçar gider bu bölgeden. Bu saatten sonra hamsinin boyuna, fiyatına bakmadan denizden çıktığı zaman yenmesi taraftarıyım." diye konuştu.


CİHAN