Hamzaçebi'den memur zammı eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, enflasyon beklentileri ortadayken yüzde 6'lık maaş zammı ile memurların karşısına oturmanın samimiyetsizlik olduğunu söyledi.

Hamzaçebiden memur zammı eleştirisi
28 Mayıs 2012 Pazartesi 15:15 tarihinde eklendi.

 

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, memurlarla Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde, memur sendikaları açısından bir başarısızlığın söz konusu olduğunu ileri sürdü.
Hükümet'in, toplu sözleşme görüşmelerine 30 Nisan tarihinde başladığını, Mayıs ayının ortalarına doğru teklifini açıkladığını belirten Hamzaçebi, Hükümet'in, 3 3'lük teklif önerdiğini, bu öneriyi yaparken ilk dört aylık enflasyonun, yüzde 3,1 seviyesinde olduğunu anlattı.
 
Enflasyonun ilk 6 aylık gerçekleşme sonucunun yüzde 3,5'in üzerine çıkabileceğine dikkati çeken Hamzaçebi, şunları söyledi:
 
“Hükümet'in, toplam bu yıl itibariyle yaptığı teklif, 2012 yılının beklenen enflasyonunun altında kalabilecektir. Hükümet teklifini ortaya koyduğu zaman 2012 yılı yıl sonu enflasyon gerçekleşme hedefi olarak yüzde 5,2'lik oranı tahmin ediyordu. Ancak orta vadeli programla bu enflasyon hedefi ortaya konulduğu halde Merkez Bankası bir süre sonra 2012 yılı enflasyon tahminini yüzde 6,5 olarak açıkladı. Piyasa oyuncularının yaptığı tahmin, bu oranın üzerinde, yüzde 8'ler civarındadır. Beklentiler bu yöndeyken, yüzde 6'lık maaş zammı ile memurların karşısına oturmak bir samimiyetsizliktir.
 
Hemen yer yıl enflasyon konusunda hedef ve gerçekleşme arasında fark var. Buna rağmen yüzde 5,2'lik enflasyondan hareketle memurlara zam teklif etmek gerçekten samimi bir davranış değildir.”
 
Cumhuriyet tarihinde ilk defa memurların 5 aydır zam alamadıklarını belirten Hamzaçebi, “Referandumda büyük bir istekle 'evet' diyen ve memurları 'evet' demeye çağıranlar, memura müjde olarak 'gecikme zammını kopardık' diyorlar” ifadesini kullandı.
 
Kürtaj tartışması
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın gündeme taşıdığı konuların, Türkiye'nin gündeminde olmaması gereken suni konular olduğunu savundu.
 
Erdoğan'ın, “kürtaj” konusundaki açıklamasına değinen Hamzaçebi, “Türkiye'nin nüfus artış hızındaki yavaşlama, gelişmiş ülkelere paralel seyretmektedir. Eğitim, sosyal seviye, gelir düzeyi, kadının istihdamdaki yeri yükseldikçe nüfus artışı yavaşlar. Bunu tersine çevirmek mümkün değildir. Sayın Başbakan'ın gündeme getirdiği konular, ailelerde kabul görecek konular değildir. Çiftlerin kendilerinin verdikleri karara yönetimin müdahale etmesi doğru değildir. Biz, nüfusumuzun geleceğini daha iyi yapmanın gayreti içinde olursak, çok daha doğru bir iş yapmış oluruz” diye konuştu.
 
Hamzaçebi, başka bir soruyu yanıtlarken, Uludere'de yaşanan sorunun, insani duygularla yaklaşılarak, özür dilenerek çözülebileceğini ifade etti.
 
“Bakalım kim kalkacak?”
 
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın, CHP'yi, Anayasa değişikliği konusunda “mızıkçılık” yapmakla suçladığı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
 
“Hayret ettim. 'Mızıkçılık' kelimesi, bizim Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki tutumumuzla yan yana getirilecek bir kelime değildir. Biz komisyonda olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. CHP'nin temsil ettiği toplum kesimlerinin görüşlerini Anayasaya yansıtmanın gayreti içinde olacağız. Samimiyet içinde oradayız. Biz, Ak Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki tutumunu o kadar özgürlükçü bulmadık.
 
Muhtemelen komisyondan bizim kalkıp gideceğimiz düşünüldü ama biz oradayız, bakalım kim kalkacak biz merak ediyoruz. Komisyonda tartışılması gereken bir başkanlık ya da yarı başkanlık tartışmasını kamuoyunu açmak suretiyle masadaki uzlaşmadan ayrılmak isteyen taraf kimdir, bunu göreceğiz.”