"Harakiri" kapanıyor mu ?

"Muzır Kurulu" tarafından "sakıncalı" bulunarak para cezasına çarptırılan ve poşete girmeye zorlanan mizah dergisi Harakiri, karara direniyor.

Harakiri kapanıyor mu ?
21 Haziran 2011 Salı 15:31 tarihinde eklendi, 1.417 kez okundu.

 

"Kapatmayı ciddi ciddi düşünüyoruz... Çünkü para cezası üç kere uygulandıktan sonra Muzır Kurulu doğrudan poşete sokuyor. Bu durumda yayın hayatını sürdürme imkânı yok."
 
"Muzır Kurulu" tarafından "sakıncalı" bulunarak para cezasına çarptırılan ve poşete girmeye zorlanan mizah dergisi Harakiri, karara direniyor. Peki dergiyi nasıl bir gelecek bekliyor? Derginin yazı işleri müdürü Tuncay Akgün, "Kapatmayı ciddi ciddi düşünüyoruz... Çünkü para cezası üç kere uygulandıktan sonra Muzır Kurulu doğrudan poşete sokuyor. Bu durumda yayın hayatını sürdürme imkânı yok" diyor. 
 
Milliyet yazarı Mehveş Evin, derginin sahibi ve yazı işleri müdürü Tuncay Akgün ile konuştu.
 
İşte Evin’in yazısından Tuncay Akgün’ün sorulara verdiği yanıtlarlar ilginç satır başları: 
 
Bizim "Harakiri"miz, henüz iki sayısı yayımlanmış, aylık bir mizah dergisi. Ancak derginin sonu, ironik bir şekilde ismine ilham kaynağı olan Japon geleneğine benzeyebilir: Ya dergi kapanacak ya da poşete sokularak hayatı sonlandırılacak.
 
Neden mi? Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, derginin poşet içinde satılması ve satış gelirinin yüzde 40’ının kamuya verilmesini kararlaştırdı. Kararla ilgili son gelişmeleri öğrenmek için Harakiri’nin sahibi ve yazı işleri müdürü Tuncay Akgün’le konuştum.
 
EVLİLİK DIŞI İLİŞKİ
 
Sizce neden bu karar alındı?
İnsanın aklına önce cinsel içerikli bir şey olduğu geliyor. Ancak karar elimize ulaşınca gördük ki daha çok takıldıkları şeyler, balonların içindeki yazılar. "Evlilik dışı ilişkiyi özendiren, aile hayatını tehdit eden" gibi gerekçeler sunulmuş... 
 
Peki siz ne yaptınız?
Yürütmeyi durdurma kararı almaya çalışıyoruz, ardından karşı dava açacağız. İlk etapta para cezası isteniyor. Bu da sattığı değil, dağıtıldığı miktarın yüzde 40’ı artı KDV. 10 Temmuz’da süre doluyor.
 
KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
 
Cezayı ödeyip yayına devam edecek misiniz?
Kapatmayı ciddi ciddi düşünüyoruz... Çünkü para cezası üç kere uygulandıktan sonra Muzır Kurulu doğrudan poşete sokuyor. Bu durumda yayın hayatını sürdürme imkânı yok. Poşet kararı, aslında aylık porno dergileri için veriliyor. Poşete girdiğin andan itibaren reklam yapamıyor, bayide tezgâh altına giriyorsun. Ayrıca 18 yaşın altındaki küçüklere satamıyorsun. Üstelik gelirin yüzde 25’ini Toplu Konut Fonu’na ödemek zorundasın. Yani poşet parası bile çıkmaz.
 
Daha önce bir mizah dergisi için böyle bir karar verildi mi?
Şimdiye kadar pek çok para cezası davamız oldu. Başbakan, 50 milyar TL’lik bir dava açtı. Daha önce hapis cezaları da aldık. Fakat poşete sokma kararı bir ilk. Benim gördüğüm en ağır karar! Çünkü ifade özgürlüğüne aykırı, 12 Eylül Anayasası’na bile aykırı.
 
HARAKİRİ NEDİR? 
Japon kültüründe, kendi karnını deşerek intihar etme geleneğine "seppuku" veya "harakiri" denir. Samurai’lara mahsus olan bu "onur" intiharı, iki durumda uygulanır: 1. Düşmana esir düşme riski varsa, gönüllü olarak... 2. Ciddi suçlar işlemiş veya topluluğa utanç kaynağı olmuş bir samurai’a, devlet cezası olarak.