Haramdır uzak durun!

Milli Piyango İdaresi, neredeyse her gün loto çekilişi düzenlerken, İstanbul Müftülüğü’nün cuma namazında okuttuğu hutbede ‘İslam’da yasak’ denildi

Haramdır uzak durun!
23 Temmuz 2011 Cumartesi 09:31 tarihinde eklendi.

 

İstanbul Müftülüğü tarafından İstanbul’da dün kılınan Cuma namazında okunmak üzere hazırlanan hutbede içki ve kumarla birlikte “menfaate dayalı her türlü şans oyunlarının kumar olduğu” ve İslam’ın yasakları kapsamına girdiği anlatıldı.

Hadis ve ayetlerin de yer aldığı hutbede insanların şans oyunlarından uzak durmaları gerektiği belirtildi. Devletin büyük kazanç sağladığı bu çekilişleri düzenleyen Milli Piyango İdaresi, çok çeşitli yardım ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarına da pay veriyor. Uzmanların görüşleri şöyle:
 
-  Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İslam Hukuku Bölümü): İçinde karşılıklı menfaat olan ve neticesi belirsiz olan her oyun İslam dinine göre kumardır ve haramdır. İslam oyunun adını değil, oyunun mantığını değerlendirir. Dolayısıyla, bugün oynanan şans oyunları, piyango ve loto çekilişleri de bu değerlenme kapsamındadır.
 
-  Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Şans oyunları ve piyango gibi çekilişler dinimize göre kumardır ve haramdır.
 
-  Doç. Dr. Ali Kaya (Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Şans oyunları, dinen ‘haksız kazanç’ hükmündedir. Meşru kazanç olarak kabul edilmez. Bu yüzden de yasaklanmıştır. Bireyleri çalışmamaya özendirdiği için, buna bağlı olarak üretimi olumsuz yönde etkilediği için İslam’da meşru bir kazanç yolu olarak görülmez.
 
-  Doç. Dr. Hasan Ocak (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): İslam Hukuk geleneğine göre şans oyunları ilke olarak yasaktır. Günümüzde küçük miktarda paralarla iştirak edilen şans oyunları büyük günahlar arasında olmasa bile yasaklar kapsamındadır.

Milliyet