Harçlık için öldü

Denizli’de okul harçlığını çıkarmak için çalışan 17 yaşındaki Faruk Dumlupınar, tamir ettiği asansörün tavanı ve kabin arasına sıkışarak hayatını kaybetti.

Harçlık için öldü
12 Eylül 2013 Perşembe 08:51 tarihinde eklendi.
Denizli’de okul masraflarını çıkarmak için geçen yıl stajını yaptığı bir asansör firmasında yaz boyunca çalışan Orhan Abalıoğlu Endüstri Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Faruk Dumlupınar, dün bir işhanının asansör bakımına gitti. Bakım sırasında, 5’inci kattaki asansör kabininin üzerine çıkan Dumlupınar, burada çalışırken, üst kattan çağrılan asansör aniden yukarı doğru hareket etti. Asansör boşluğunun tavanıyla kabin arasında sıkışan Dumlupınar yaşamını yitirdi.
 
Elektrik de çarpmış
İşhanı yetkililerinin durumu bildirdiği polisin savcıyla birlikte yaptığı incelemenin ardından olay yerine Makine Mühendisleri Odası’ndan bilirkişi çağırıldı. Gelen teknik ekibin yaptığı incelemede, asansörün sanayi elektriğiyle çalıştığı ve kabin bölümünde de elektrik çarpmasına karşı koruma olmadığı belirlendi. Ayrıca, Dumlupınar’ın hem elektrik akımına çarpıldığı hem de sıkışarak yaşamını yitirdiği belirlendi. İncelemelerin ardından Faruk Dumlupınar’ın cesedi, otopsi için Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerine gelen Denizli Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ferhat Bolat Arıkan, konu hakkında şunları söyledi:
 
‘Asansör 30 yaşında’
“Asansörlerin bakımını teknik ve donanımlı kişilerin yapması gerekiyor. Kazanın olduğu asansör 30 yaşında. Apartman yöneticileri, böylesine eski asansörleri değiştirmeli. Bu asansörler çok tehlikeli. Denizli’de 7 bin 500 asansör var çoğu riskli. 300’ün üzerindeki asansörün ise bir an önce kullanımdan çıkarılması gerekiyor. Bu asansörlerin her an kazaya neden olabileceğini defalarca kamuoyuna duyurduk. Asansörlerin imalattan itibaren yerinde bakımına kadar işleyişi sağlıklı olursa arıza ve kaza riski de en aza iner. Denizli’deki asansörlerin yüzde 90’ı yüksek riskli” dedi.

DHA