Haremde dekolte!

Dekoltesi, tacı, kaftanı, kavuğu çok konuşulan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin kostüm tasarımcısı Serdar Başbuğ, Hürrem’in güçlendikçe daha abartılı giyineceğini söylüyor.

Haremde dekolte!
26 Şubat 2012 Pazar 10:38 tarihinde eklendi, 3.167 kez okundu.

 

Beş yaşında başlamış çizip biçmeye Serdar Başbuğ. Mimar Sinan Üniversitesi’nde sahne, dekor ve kostüm tasarımı eğitimi almış. Önce Mersin Devlet Opera ve Balesi’ne baş dekoratör olarak gitmiş, ardından da İzmir ve İstanbul’a... Tesadüfen yolu dizilerle kesişmiş. ‘Esir Şehrin İnsanları’, ‘Deli Saraylı’ dizilerinden sonra da ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin kostüm tasarımcısı olmuş. O, sadece dönem kostümleri yapıyor. Dizinin sahneden zor olduğuna inanıyor. Kendisini eleştirenlere de altını çize çize “Ben modacı değil, kostüm tasarımcısıyım” diyor. Serdar Başbuğ, önceki akşam Bloomberg HT’de ekrana gelen ‘Yerli Dizi’ programıma konuk oldu. İşte o keyifli sohbetten akılda kalanlar... 
 
‘Muhteşem Yüzyıl” dizisi için teklif aldığınızda tepkiniz ne oldu? Korktum. Çünkü önümüzde iki aylık bir süreç vardı. Yetiştiremeyeceğimi düşündüm. 
 
1.5 GÜNDE BİR KOSTÜM
 
Siz daha önce ‘Eve Giden Yol’ ve ‘Dinle Neyden’ sinema filmlerininin kostümlerini yaptınız. Her iki film de tarihçilerden geçer not aldı. Ama ‘Muhteşem Yüzyıl’ kostümleriniz çok eleştirildi... 
 
Yapım ekibi, “Osmanlı dizisi yapacağız ama bildiğimiz Osmanlı olmaz” dedi. İlk sözleri buydu. Bunun üzerine daha önceden yapılmış işlere baktım. Kavuklar, takma sakallar vardı. Yapım şirketi bölüm yayınlandıktan sonra ertesi gün konuşulmasını, estetik görünmesini istiyordu. O nedenle yorumlu bir Osmanlı yaptım. Kadınların saçlarını açtık, fesleri kaldırdık, doğru kumaşlar ve renkler kullandık. “Televizyon tiyatrosu istemiyoruz” demişlerdi. Sonunda da ortaya çıkan iş, gerçeğe yakın ve ikna edici oldu. Zaten dışarıya çıktığınızda bugün Osmanlı desenli kaç tane kumaş bulabiliriz ki? Ben bir kostüm için günlerce çarşı, pazar geziyorum. Sonra o kostümleri yapabiliyorum. 
 
Bir kostüm kaç günde yapılıyor?
 
En az beş mağazadan alınan malzemelerle yaklaşık 1.5 günde bitiyor. Çok geniş bir kadromuz yok. Bir kalıpçı, iki makineciyle çalışıyoruz; çok iyi bir ekibim var. Ama savaş sahneleri için destek alıyoruz. Bütün bir yazı 15 dakikalık savaş sahnesi nedeniyle çalışarak geçirdik. 
 
KİLO ALINCA İŞİM ZORLAŞIYOR
 
Peki, bir kostüm tasarımcısının yaşadığı zorluklar nelerdir?
 
Çalıştığım projelerde hep en son ben arandım. Çünkü kostüm akıllara son anda geliyor. O nedenle en büyük sorun, zamana karşı yarışmak. Sonrasında bütçe, geç verilen kararlar, söylediklerinin arkasında durmayanlar... Oyuncuları vakit olmadığı için provaya alamıyorsunuz. Sete gitmiş kostümü de sihirbaz olsanız değiştiremezsiniz. 
 
Muhteşem Yüzyıl’da ilk kimin kostümünü tasarladınız?
 
Kanuni Sultan Süleyman’ı kimin oynayacağı belliydi. O nedenle başrolleri sonraya bıraktık, cariyelerle başladık. Böylece atölye de alıştı. Ardından da başrolleri yaptık. 
 
Gelelim dekoltelere...  Dizinin kadın karakterlerinin dekoltesi çok tartışılıyor.... 
 
16. yüzyılı anlatıyoruz. O dönemin ressamlarına baktığımızda göğüsler gerçekten açık, hatta göğüs uçları bile belli oluyor. Ama bu kıyafetlerle sadece haremin içindeler. Hiçbir erkekle mesaileri yok. 
 
Peki, erkeklerle hiç mi yan yana gelmiyorlar? 
 
Kadınların koridora çıktıkları hallerinde başlarına şifon örtüler takıldı, dekolteler kapatıldı. Has bahçeye çıktıklarında şifonla örtünüyorlar. 
 
Nebahat Çehre bile dekoltenin fazla olduğunu söyledi ve ertesi hafta hemen dekoltesi kapatıldı...
 
Onun özel bir durumu vardı. Estetikle ilgili kaygılardan dolayı kapatma kararı aldık. 
 
Dekolteye tepki geldikçe değişime gidiyor musunuz? 
 
Silah zoruyla değil ama yapılabilecek bir şey varsa tabii ki değiştiriyoruz. Bir de gelen eleştiriler doğrultusunda iş yapsaydık bu dizi ses getirmezdi. Osmanlı olarak yorumlansaydı da bu kadar ses getirmezdi. Yorum katınca oldu. 
 
Meryem Uzerli sık sık kilo alıp verdiği için kostümlerde zorlanıyor musunuz?
 
Bazen. Çünkü eski ölçüye göre dikiyoruz, provaya onu alacak da vakit yok. Eğer kilo alıp verdiyse sorun çıkıyor.
 
"HÜRREM DAHA ABARTILI OLACAK"
 
  Pargalı İbrahim güçleniyor. Gücün rengi de siyah. O nedenle onun kostümleri koyulaşacak. Hürrem artık Valide Sultan’lığa doğru gidiyor. O nedenle ona daha abartılı, taşlı kıyafetler yapılacak. Hatice, kuğu gibi ve açık renkler giyerdi. Ama artık ikizleri var. O nedenle onun da kostümleri koyulaşacak. Şehzade Mustafa, henüz kimliğini oluşturmadı. Sütlü kahve, kızıl tonlar giyecek. Yaşı ilerledikçe yeşil ve gri tonları kullanacağız.

Habertürk