Harp Okulu öğrencileri de oy kullanacak

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 18 yaşa seçilme hakkı veren düzenlemenin bugün Meclis'e geleceğini açıkladı. Harp Okulu öğrencilerinin de oy kullanması teklife eklendi.

Harp Okulu öğrencileri de oy kullanacak
18 Ekim 2012 Perşembe 15:00 tarihinde eklendi, 3.408 kez okundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, seçilme yaşının 18'e düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifini bugün TBMM Başkanlığı'na vereceklerini söyledi. 

     
CHP'ye yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere gideceklerini belirten Canikli, ziyaretin gerekçesinin bu olduğunu kaydetti. 
   
''Tarih söyleyecek misiniz-'' sorusuna karşılık Canikli, şöyle konuştu: 
   
 ''Hayır, bizim tarih konusunda bir önyargımız yok. Onu görüşmeler ve değerlendirmelerde ortaya çıkacak sonuç gösterecek. Bizim 'şu tarih olsun, bu tarih olmasın' gibi bir önyargımız yok. Tarih konusunda bir sınırlama yok ama Kasım'dan sonrası artık kış şartlarının kendisini iyice hissettirdiği dönem oluyor. Seçimin öne alınmasının temel nedeni bu. Kasım'ı aşarsa kış şartları belli bölgelerde ağırlaşmaya başlayacak ve bizim gerekçemizle uyumlu olmayan durum ortaya çıkacak. Ben hiçbir siyasi partinin Kasım sonrası için bir düşüncesi olduğunu sanmıyorum. Biz tüm tarihlere eşit mesafedeyiz. Bir görüşelim, konuşalım. Dün MHP ile görüşmemizde aynı şeyi söyledik; bütün tarihleri, seçenekleri değerlendirelim. Sonuçta bu teklif yeniden görüşülmek üzere Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e gönderildi. Teknik açıdan bir değişiklik yapılmazsa, aynen kabul edilirse ve varsayalım ki 367'nin altında bir oy olursa, o zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın elini seçeneklerini sınırlandırmış oluruz bu yolla. Bu da referandum anlamına gelir. Hiçbir siyasi partinin referandum istemediğini biliyoruz. Onu da dikkate almakta fayda var diye düşünüyorum. Bir konu dizayn edilirken tek açıdan bakılmaz, tüm yönleriyle değerlendirilir. Sadece bir adım sonrası için hamle yapılmaz, birkaç adım sonrasını da görmek lazım. Muhtemel sonuçlarını göz önünde bulundurarak adım atmak lazım.'' 
     
Canikli, ''Çıkabileceğinden umutlu musunuz'' sorusuna, ''Ben umutluyum, olabileceğini düşünüyorum'' karşılığını verdi. 
     
''Amacımız zorlamak...'' 
     
Seçilme yaşının 18'a düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifini bugün muhtemelen TBMM Başkanlığı'na vereceklerini bildiren Canikli, teklifi AK Parti milletvekillerinin imzasıyla sunacaklarını bildirdi. 
     
Canikli, ''Askerlik de var mı içinde-'' sorusuna, ''Orada güzel bir geçiş yaptık. Muhtemel suiistimalleri önleyecek şekilde tedbirimizi aldık'' dedi. 
     
Teklifin içeriğiyle ilgili sorulara Canikli, ''İçinde er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin de oy kullanmalarına imkan sağlayan düzenleme de yer alacak'' karşılığın verdi. 
     
Canikli, ''Biz bunu sadece vermiş olmak için verdiğimizi düşünmüyoruz. Komisyon'da görüşülecek,kabul edilirse diğer siyasi partilerin de bu aşamadan sonra kayıtsız kalamayacaklarını düşünüyorum'' diye konuştu. 
     
''Çıkacağı umudunu taşıyor musunuz-'' sorusuna Canikli, şu cevabı verdi: ''Birinci amacımız zorlamak...Çıkarılmasını sağlamak için yapıyoruz. İhtimalin sıfır olmadığını düşünüyorum. Bu aşamadan sonra kamuoyuna bunu iyi anlatmamıza da bağlı. Bu süreçte hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı; 18 yaşındaki iki gençle, tüm 18'lilere hakaret edecek tarzda görüntü ortaya çıktı, bu hoş değil. Bu insanlara her türlü yetkiyi veriyorsunuz, her türlü tasarruf yapma imkanı sağlıyorsunuz, hukuki ehliyeti var evlenebiliyor, çocuk sahibi olabiliyor, yuva kurabiliyor, borçlanabiliyor, askere gidiyor, vatanı savunuyor, ölüyor, şehit oluyor ama diyorsunuz ki 'seçilmesin.' Bu çok büyük bir çelişki. Bütün batı ülkelerinde yaş 18...'' 
     
Canikli, askerlik yapma şartını kaldırdıklarını belirterek, ''Ancak bazı durumlarda, bazı bölgelerde, bazı yerlerde, bazı kişiler tarafından acaba suiistimal edilebilir mi, tecil amaçlı kullanılabilir mi diye, bunları istediğimiz gibi kanunla düzenleriz'' dedi.