Haşim Kılıç, paketi yorumladı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Demokratikleşme Paketi ile ilgili, “Kim olursa olsun, hangi siyasi iktidar olursa olsun eğer bir özgürlük alanında genişleme yapılıyorsa ben bundan her zaman mutluluk duyarım.” dedi.

Haşim Kılıç, paketi yorumladı
01 Ekim 2013 Salı 23:57 tarihinde eklendi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yeni yasama yılı açılış resepsiyonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Haşim  Kılıç, demokratikleşme paketi ile ilgili, "Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak benim söyleyebileceğim çok bir şey yok. Çünkü yarın yapılacak olan bu düzenlemeler önümüze gelebilir. Gelme ihtimali oldukça da yüksek. Dolayısıyla da benim işin detayına girerek herhangi bir değerlendirme yapmam mümkün değil. Ancak benim söyleyeceğim şu, kim olursa olsun, hangi siyasi iktidar olursa olsun eğer bir özgürlük alanında genişleme yapılıyorsa ben bundan her zaman mutluluk duyarım.

Çünkü Anayasa Mahkemesi Başkanı’na herhalde yakışan budur. Yok, siz özgürlük alanını kapatıyorsunuz, daraltıyorsunuz, daraltmanız gerekir mi demem gerekir. Dolayısı ile de biz herhangi bir alt değerlendirmelere girmeden, detayına girmeden, genel olarak baktığımda, eğer bir özgürlük alanı genişletilmesi varsa, bu konuda bir düzenleme yapılıyorsa biz bundan mutluluk duyarız, memnuniyet duyarız. Onun dışında bir değerlendirme yapmam yanlış olur." diye konuştu.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

Bir gazetecinin, “Anayasa Mahkemesinin kararı var kamuda türban ile ilgili. Açıklanan pakette de buna dönük bir düzenleme geliyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Kılıç, “Biraz önce söyledim. Ben bu genellik içinde cevap vermek zorundayım. Çünkü yarın bütün bunlar çıktığı zaman bizim önümüze dava olarak gelebilir. O nedenle ben herhangi bir şey söyleyemem.” dedi.

“Asker, polis ve yargının sınırlandırılması eşitlik ilkesi tartışmasını çıkardı. Sonuçta onlarda devlet memuru diyen yorumlar vardı. Bu bir şekilde Anayasa Mahkemesinin önüne gelebilir mi?” sorusuna karşılık Kılıç, “Yapacakları düzenlemeye bağlı. Eğer bir yönetmelik ise bu gelmez. Bunun yeri idari yargıdır ama bir yasal düzenleme yaparlarsa bu konuda bir dava açılırsa tabi ki Anayasa Mahkemesi buna bakar.” cevabını verdi.

TERÖR ÖRGÜTÜ BAŞI ÖCALAN’IN BİREYSEL BAŞVURUSU

Bir gazetecinin, “Öcalan ile ilgili başvuru konusunda bir gelişme var mı?” sorusu üzerine Kılıç, “Onunla ilgili arkadaşlar artık işin esasını görüşebilecek bir noktaya gelmişler. Sanıyorum kısa bir süre içinde görüşürler… Karar verilmedi.” şeklinde konuştu.


CİHAN