Hatay Havaalanı ulaşıma açıldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Amik Ovası'nda yaşanan taşkın neticesinde sular altında kalarak seferlere kapanan Hatay Havaalanı'nın bugün 16.30 itibariyle tekrar seferlere açıldığı bildirildi.

Hatay Havaalanı ulaşıma açıldı
15 Mart 2012 Perşembe 18:37 tarihinde eklendi, 1.162 kez okundu.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, havaalanını taşkın etkisinden kurtarmak maksadıyla farklı bölgelerden temin edilen 34 paletli ekskavatör, 8 dozer, 1 yükleyici, 1 greyder, 10 damperli kamyonla makineli çalışmaların 24 saat kesintisiz devam ettirildiği ve yoğunluklu olarak Küçük Asi nehrinde çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. 
    
Havaalanı pistinin en düşük kotunun 80,43 metre, bugün saat 10.00 itibariyle Amik göl kotunun ise 80,22 metre olduğu bildirilen açıklamada, ''Apron kotu 80,25 olup, su seviyesi ise 80,27'dir. Su tahliye işlemleri toplam 60 farklı tipte ve 18,234 m3/saat kapasitedeki pompalar vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar neticesinde bugün saat 16.30 itibariyle pist uçuşa hazır hale getirilmiştir'' bilgisine yer verildi. 
    
Ovada biriken su miktarının yaklaşık 120 milyon metreküp olduğu kaydedilen açıklamada, Amik göl aynasına giren akımların bu şekilde devam etmesi halinde günde yaklaşık 8 milyon metreküp su tahliyesinin gerçekleşebileceği ve muhtemelen 15 gün sonra göl alanında birikmiş su kalmayacağı ifade edildi. 
     
-Alınan önlemler- 
     
 Açıklamada, Hatay Valiliği'nde dün yapılan toplantıda, bu tür taşkınlarda havaalanındaki hizmetin aksamaması ve böyle bir durumla bir daha karşılaşılmaması için ''Havaalanının Tahliye ve Pompajlı Drenaj Sisteminin'' havaalanının bağlı bulunduğu ilgili kurumca yapılmasının bildirildiği ve uygun görüş alındığı aktarıldı. 
    
Diğer taraftan benzer taşkınların yaşanmasını önlemek adına 14 Ocak 2012 tarihinde Reyhanlı Barajı'nın temelinin atıldığı hatırlatılan açıklamada, ''Baraj yoğun yağışların sebep olduğu taşkın zararlarına mani olacaktır. Ayrıca yine aynı amaçlı Tahtaköprü Barajı'nın mevcut kret kotu yükseltilmekte olup daha fazla su tutulması sağlanacak ve taşkınlar önlenecektir'' ifadesine yer verildi. 
    
Açıklamada, ''Sonuç itibariyle 15 Mart 2012 tarihinde saat 16.30'da havaalanı hizmete girmiş olup makineli çalışmalarımız devam edecektir. Suyun çekilmesini müteakip tahliye kanallarının temizliği sağlanacaktır'' bilgisine yer verildi.