Hatay'a Gezi'nin maliyeti 190 bin lira

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 01 Haziran 2013 tarihinden bugüne kadar kent genelinde meydana gelen gösterilerde 190 bin 485 liralık maddi zarar meyana geldiğini söyledi.

Hataya Gezinin maliyeti 190 bin lira
02 Temmuz 2013 Salı 11:47 tarihinde eklendi.

Lekesiz, hukuk devletlerinde hak aramanın yollarının yasalarla çizildiğinin altını çizerek, "Hiçbir demokrasi, hak arama özgürlüğü, şiddete dönüşmüş bir öfkeyi meşru kılamaz." dedi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, siyasi partilerin Hatay il temsilcileri ile bir araya geldi. Gerçekleşen toplantıda kent genelinde gerçekleşen gösteriler, sonuçları, alınan önlemler masaya yatırıldı.
Vali Lekesiz yaptığı konuşmada Hatay'da 01 Haziran 2013 tarihinde başlayan gösterilerde bugüne kadar; 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 62’si polis, 62’si sivil vatandaş olmak üzere 124 kişinin yaralandığını, 40 işyeri, 24 araç, 4 konut, 159 çeşitli kamu malının zarar gördüğünü ve toplam 190 bin 485 liralık maddi zarar meydana geldiğini kaydetti.

Hatay'ın içerisinden geçtiği nazik süreçte, herkesin en üst düzeyde sorumluluk anlayışı ile hareket etmesi, söylediklerine ve yaptıklarına dikkat etmesi ve yanlış anlaşılabilecek söylemlerden kaçınması gerektiğinin altını çizen Lekesiz “Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; hayatın normal akışını bozacak, kamu düzenini ve güvenliğini tehlikeye sokacak, şiddete zemin oluşturacak durumlardan kaçınılmasıdır. Hukuk devletinde hak aramanın yolları yasalarla çizilmiştir, hiçbir demokrasi, hak arama özgürlüğü, şiddete dönüşmüş bir öfkeyi meşru kılamaz." dedi.

"HOŞGÖRÜNÜN ANLAMI ÜZERİNDE YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ"

Günümüzde, barış, kardeşlik ve hoşgörünün anlamı üzerinde yeniden düşünmek ve bu kavramları daha güçlü tesis etmek zorunda olunduğunu da dile getiren Vali Lekesiz, bir toplumda, sevgi, hoşgörü, dayanışma ve kardeşlik gibi değerlerin zaafa uğramasının, birlik ve beraberlik duygusunun en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.
Demokrasilerde ve insanın olduğu her yerde farklı görüşler olacağının da altını çizen Lekesiz, "Her bireyin doğuştan gelen demokratik hakları vardır. Bu hakların temini, kullanımı ve güvenliğinin sağlanması Devletin öncelikli görevleri arasında olup, yine Devletin güvencesi altındadır. Kanunlarla belirlenmiş sınırlar içerisinde kalan her demokratik hak arayışı, insanın mutluluğunu ve özgürlüğünü amaç edinmiş her demokratik anlayışın olmazsa olmazıdır." diye konuştu.

SİYASİ PARTİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Hatay'ın tüm renkleri ve unsurlarıyla beraber daha güçlü bir geleceğe aktarılabilmesi için siyasi partilere de çok büyük görevler ve sorumluluklar düştüğünü kaydeden Lekesiz, "Sizler de bunun fazlasıyla bilincindesiniz ve bu zamana kadar gereğini yaptınız ve bundan sonra da yapacağınıza olan inancım tamdır." dedi.

Toplantıya AK Parti İl Başkanı İsmail Kimyeci, CHP İl Başkanı Servet Mullaoğlu, MHP İl Başkanı Adnan Akdaş, BBP İl Başkanı Nevin Zeytineli, BDP İl Başkan Vekili Ahmet Çahan, BDP Eş Başkanı Hilmiye Kızılay, Bağımsız Türkiye Partisi İl Başkanı Fehmi Uçar, İşçi Partisi İl Başkanı Bülent Sakuçoğlu, Demokrat Parti İl Başkanı Mehmet Taze, DSP İl Başkanı Yılmaz Ekşi, ÖDP İl Başkanı Süleyman Öztürk, Saadet Partisi İl Başkanı Necmettin Çalışkan, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti İl Başkanı Mustafa Köse katıldı.


CİHAN