Havuzlarda hijyene dikkat !

Serinlemek için kullanılan ortak havuzlarda bakteri, virüs, parazit gibi etmenlerle kirlenmiş suların yanı sıra şezlong, duş, havlu ya da oturulan zeminin de bulaşıcı hastalık riski oluşturabileceği belirtildi.

Havuzlarda hijyene dikkat !
07 Ağustos 2011 Pazar 14:12 tarihinde eklendi.


Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, halk Sağlığı bakımından önemli sorun yaratabilecek yüzme havuzlarının temizliğinin önemine işaret etti. 
    
Havuzlardaki kirlenmenin, atık suların karışması sonucu olabileceği gibi havuza su veren kaynaktan ya da havuzu kullanan kişilerden de kaynaklanabileceğini vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti: 
    
"İnsanlar sıcaklardan uzaklaşmak ve serinlemek için havuzları kullanırken farkında olmadan bakteri, virüs, parazit gibi etmenlerle kirlenmiş ve bulaşıcı hastalık kaynağı olabilecek havuz sularıyla temas edebilirler. 
    
Özellikle çok sayıda insanın aynı anda kullandığı kalabalık havuzlarda su çok daha kısa sürede kirlenmektedir. Yaz aylarında karşılaşılan bu sorunun tek kaynağı yalnızca havuz suyu da olmayabilir. Yüzme havuzu ya da su parklarında kullanılan koltuk, şezlong gibi malzemeler, duşlar, havlular ya da oturulan zemin de bulaşıcı hastalık riski oluşturabilir. 
    
Yüzme havuzları ya da su parklarından kaynaklanan bulaşıcı hastalıklarda ve salgınlarda asıl neden, havuz suyunun yetersiz ya da hiç dezenfekte edilmemesidir. Gözde konjunktivit, boğaz kızarıklığı, boğazda yanma, öksürük gibi belirtilerle seyreden viral hastalıklar olabileceği gibi bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal ve ateşle seyreden hastalıklar da görülmektedir. Bu hastalıklardan korunabilmek için hem işletmecilerin hem de yurttaşların alabilecekleri önlemler var. Bunların aksatılmadan yerine getirilmesi gerekir. Yüzme havuzu ya da su parkları işletmecilerinin suyun temizlenmesinde en sık kullanabilecekleri yöntemler klorlama, ozon kullanımı ya da filtrasyondur." 
     
-HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI- 
     
Galip Ekuklu, yüzme öncesi duş alınmasının, ter, idrar, dışkı, kozmetikler, güneş yağı gibi kirleticilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu, böylelikle havuz sularının kirlenmesinin azaldığını belirtti. 
    
Duş için kullanılacak suyun da temiz olmasının ve havuza sürekli yeni su verilmesinin, kullanıcıları koruyacak başlıca önlemler arasında yer aldığını ifade eden Ekuklu, herhangi bir hastalığı bulunanların, ortak su kaynaklarını iyileşene kadar kullanmamaları gerektiğini kaydetti.