'Hayata Dönüş'ün mimarı öldü

Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerinde Hayata Dönüş Operasyonu'nun planlayıcısı ve uygulayıcısı olan eski İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş 64 yaşında akciğer kanserinden öldü.

Hayata Dönüşün mimarı öldü
15 Kasım 2012 Perşembe 16:31 tarihinde eklendi, 3.464 kez okundu.

 

Hayata Dönüş Operasyonu’nun Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevlerindeki ayağında uygulanan ‘Tufan’ ve ‘Bora’ adlı planların mimarı eski İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş 64 yaşında akciger kanseri nedeniyle öldü. İki ayrı operasyona ilişkin soruşturma ve davalarda ifadesi alınmayan Tuğgeneral Hoş için bugün Selimiye Camisi’nde askeri tören yapıldı. Törene eşi Ferhan, kızı İklim ve oğlu Baha ile çok sayıda meslektaşı katıldı. Eşi Ferhan Hoş, “Birlikte çok güzel hayallerimiz vardı. Çok erken gitti” dedi. Hoş yarın memleketi olan Sakarya’nın Akyazı ilçesi Altındere kasabasında gömülecek. 
 
JANDARMA İSİMLERİ VERMEMİŞTİ
 
Bayrampaşa Cezaevi’ndeki müdahalede 12 tutuklu öldürülmüş, 55’i yaralanmıştı. Operasyon sonrasında başlatılan soruşturma, jandarmanın isim bildirmeme, bilgi ve dokuman paylaşmama gibi engellemeleri nedeniyle tam 10 yıl sürdü. Hiçbir rütbeliye ve ölümlerin meydana geldiği C koğuşuna giren Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı ve Halkalı Komando Taburu’na dava açılamazken; fatura, tali görevdeki Elazığ Komando Taburu’nda görevli 39 ere kesildi. 
 
Geçen yıl görülmeye başlanan Bayrampaşa Davası’nda mahkemenin ısrarla, operasyonun planını istemesi üzerine İstanbul Jandarma Komutanlığı, 21 Mart 2011’de, birdenbire planı arşivde ‘bulup’ yolladı. 11 yıldır savcıdan gizlenen ‘Tufan’ adlı planda, bu operasyondan sorumlu komutanın dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş, yardımcısının dönemin Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanı (JKÖAK) Yarbay Burhan Ergin olduğu belirtiliyor. Planda, Yarbay Burhan Ergin’e bağlı JKAÖK, Halkalı Jandarma Komando Taburu ve Bayrampaşa Koruma Bölüğü’nün operasyonda görev aldığı belirtilerek, “Operasyona iştirak edecek tüm personelin isim listesi ve kan grupları G-2 gününe kadar tespit edilecek” deniyordu. Yani, operasyona katılan tüm isimler biliniyordu. Böyle olduğu halde jandarma isim bildirmemekte direnmişti. Planda 295 tutuklu ve hükümlü için ‘Karşı Güç’, destek alınacak birimler için ‘Dost Kuvvetler’ deniliyordu. Ayrıca hakkında yargı kararı olmayan tutuklulardan ‘Teröristler’ diye bahsediliyordu. 
 
‘GÖNÜLLÜ REHİNLİK’ ÖNGÖRÜLMÜŞ 
 
Bu kapsamda sadece Yarbay Ergin hakkında soruşturma açılmış fakat ifadesi alınmadan takipsizlik kararı verilmişti. Ergin, 17 Mart 2006’daki bir yazısında, ölümlerin meydana geldiği C Blok’a Astsubay Süreyya Yalçınkaya ve Astsubay Zafer Sabancı’nın girdiğini söylemişti. Fakat sonradan Sabancı’nın 1 Ağustos 2005’te şehit düştüğü, Yalçınkaya’nın 2002’de TSK ’dan çıkarıldığı anlaşılmıştı. 
 
Bayrampaşa’dan sonra Ümraniye Cezaevi’ne yönelik operasyonla için de ‘Atmaca’ ve ‘Bora’ adlı iki planın uygulandığı ortaya çıkmıştı. Bir asker ve sekiz mahkumun öldüğü Ümraniye Cezaevi’ndeki operasyonla ilgili planlarda, operasyonun yapılmasını sağlamak için bazı infaz koruma memurlarının gönüllü olarak rehin olabileceklerinin varsayıldığı ortaya çıktı. 
 
Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Bölük Komutanı olan Zeki Bingöl dava sürecinde verdiği ifadesinde, “Harekât tamamen İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş’un yazılı verdiği ‘Tufan Harekât Emri’ne göre gerçekleştirildi. Engin Hoş mahkûmlara megafonla, ‘Teslim olun. Direniş göstermeyin’ şeklinde çağrı yaptı. Bu çağrıyı da Ferzan Çitici’nin (dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı) hazırladığını biliyorum. DHKP-C koğuşlarında olduğum sırada ateş açıldı ve sıcak çatışma başladı” demişti.

Radikal