Haydar Aliyev Parkı açıldı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Haydar Aliyev Parkı'nın, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliği ortaya koyan sembollerden sadece bir tanesi olduğunu söyledi.

14 Aralık 2012 Cuma 19:11 tarihinde eklendi.

 

Haydar Aliyev Parkı, Milli Eğitim Bakanı Dinçer'in yanı sıra Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev, Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Merdanov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın katıldığı törenle açıldı.
 
Parkta bulunan Haydar Aliyev'in heykelinin önüne Azerbaycanlı askerler çelenk koyarken, Dinçer ve beraberindekiler ise kırmızı gül bıraktı. Saygı duruşunun ardından iki ülkenin milli marşları okundu.
 
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, törende, ''Azerbaycan ve Azerbaycan halkı ile biz bir ailenin çocuklarıyız, kardeşiz. Dolayısıyla da Azerbaycan halkının önemsediği ve değer verdiği her kimse aynı zamanda bizim değer verdiğimiz ve önemsediğimiz kimsedir. Azerbaycan neden sevinirse, neden üzülürse biz de aynı şeylerden üzülür ve seviniriz'' ifadesini kullandı.
 
Azerbaycan için çok önemli bir lider ve Türk dünyası için de önemli yeri olan Haydar Aliyev'in adının verildiği parkın açılışında bir araya geldiklerini dile getiren Dinçer, şunları kaydetti:
 
''Ben bu parkın, iki ülke arasındaki kardeşliği ortaya koyan sembollerden sadece bir tanesi olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasında köprü oluşturabilecek mahiyette o kadar çok sembol, o kadar çok ilişki ve köprü var ki bunların hepsini saymaya da bence zaman yetmez.
 
Bu vesileyle biz Haydar Aliyev'in hatırasını ülkemizde yaşatacak bu parkı hazırladık. Ama aynı zamanda ülkemiz adına da oldukça güzel bir parka sahip olduk. Bu parkın Yenimahallemize ve Ankaramıza hayırlı olmasını diliyorum.'' 
     
Elçin Efendiyev
     
Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev ise Haydar Aliyev'in, önemli bir kişilik olduğunu belirterek, bu nedenle dünyanın birçok yerinde Aliyev'in adını taşıyan okullar, üniversiteler ve çeşitli eserler olduğunu söyledi.
 
Haydar Aliyev Parkı'nın açılışının önemli bir çalışma olduğunu dile getiren Efendiyev, ''Ona göre park ağaçlar demekti, park hayat demekti, hayat aşkı demekti'' diye konuştu.

Parkta 6 binden fazla ağaç bulunduğuna değinen Efendiyev, bunlar ile parktaki heykelin, Aliyev'in ruhunu şad ettiğini dile getirdi.

Parkta açacak çiçeklerde, Haydar Aliyev'in kalbindeki Türkiye ve Azerbaycan muhabbetinin bir ifadesinin olacağını vurgulayan Efendiyev, ''Buraya, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın vatandaşları gelip gidecek, çocuklar oynayacak. Onların sevincinde bir Haydar Aliyev payı olacak'' dedi.
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin de ''Bir millet iki devlet'' sözüyle anlamlı bir mesaj veren Aliyev'i, ölümünün 9. yılında rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi.
 
Aliyev'in siyasi kimliğinin yanı sıra kültür ve sanat alanındaki birikimleriyle de saygı duyulan bir isim olduğunu ifade eden Gökşin, edebiyattan tiyatroya kadar birçok alanda milli uyanış bilincinin doğmasını sağladığı ve Azerbaycan'ın bağımsızlığa kavuşmasına liderlik ettiğini kaydetti.
 
Gökşin, ''Sadece kendi ülkesi değil, Türkiye gibi kardeş ülkeler için de barış ve huzur dileyen bu güzel insanı Türk milleti asla unutmayacaktır. Bu sebeple Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da onun adını ilelebet yaşatmak istedik'' diye konuştu.
 
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da kardeş ülke Azerbaycan'ın tarihinde önemli izler bırakmış, bugünkü konumuna gelmesinde etkin rol oynamış, Türk dünyasının önemli liderlerinden Haydar Aliyev'in hatırası nedeniyle bir araya geldiklerini ifade etti.
 
Yaşar, Yenimahalle'de, Haydar Aliyev Parkı ile ortaokulunun bulunmasının kendilerini gururlandığını dile getirdi.
 
Törende, Türkiye'de eğitim gören Azerbaycanlı üniversite öğrencisi Koşgar Muharremov, ''Halk Haydar Dedi'' adlı şiiri okudu.
 
Dinçer ve Efendiyev ile beraberindekiler, daha sonra parkın açılışını gerçekleştirdi.