Haydarpaşa'da 'soykırım' anması

HAYDARPAŞA Garı'nda toplanan aralarında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, 24 Nisan 1915'te meydana geldiği iddia edilen olaylarda hayatını kaybeden Ermenileri andı.

Haydarpaşada soykırım anması
24 Nisan 2014 Perşembe 11:52 tarihinde eklendi.
HAYDARPAŞA Garı'nda toplanan aralarında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grup, 24 Nisan 1915'te meydana geldiği iddia edilen olaylarda hayatını kaybeden Ermenileri andı. Katılımcılar ölenler anısına denize karanfil attı.
 
24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu tarafından 1915'te meydana geldiği iddia edilen olaylarda hayatını kaybeden Ermenileri anmak için Haydarpaşa Garı'nda tören düzenlendi. Törene aralarında Ermeni cemaati üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı. Ellerinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafını tutan grup üyeleri İngilizce, Ermenice ve Türkçe yazılmış olan "Ermeni soykırımının kurbanlarını anıyoruz" yazılı pankart açtı. Pankartın üzerine de ölenler için karanfiller bırakıldı.
 
Platform adına basın açıklaması okuyan Yıldız Önen, şunları söyledi:
 
"Büyük bir tarihi miras izi bile kalmayacak şekilde yok edildi. İstanbul'un en güzel camilerini yapan mimarların çocukları, Anadolu'nun muhteşem taş ustaları, terziler, dişçiler, yoksul Ermeni köylüleri ve büyük ölçüde Osmanlı toplumunun beynini oluşturan Ermeni bilim insanları, yazarlar, gazeteciler, yayıncılar, milletvekilleri katledildi. Bugün bize acı veren Türkiye'deki düşünsel çoraklıkta bunün büyük rolü vardır. Ama aynı zamanda bu süreçte Ermenilerin sadece taşınmaz mal varlıklarına değil bankalardaki paralarına el konuldu. Soykırım aynı zamanda büyük bir soygundu. Devlet eliyle yapılan aklın alamayacağı kadar  büyük bir hırsızlıktı. Günümüzdeki yolsuzlukların kökeninde bu büyük talan yatıyor. 1915 soykırımıyla başlayan Anadolu'yu önce hristiyanlardan arındırarak müslümanlaştırma ardından kürtleri hedef alarak türkleştirme sürecinde Anadolu'nun çok dilli çok kültürlü çok kimlikli dokusu tek tip, tek dilli, tek kültürlü, tek kimlikli bir yapıya dönüştürülmesi hedeflendi. 99 yıldır inkar edilen soykırım kanayan bir yara olarak duruyor. Biz 99 yıllık inkara artık yeter, diyoruz. Soykırımın hukuki gerekleriyle birlikte tanınmasını hesaplanamayacak kadar büyük derin kayıplarının telafi edilmesine yönelik dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin çeşitli önerilerine Türkiye Cumhuriyeti devletinin kulak vermesini, dinlemesini, adaleti yerine getirecek adımları atmasını talep ediyoruz" dedi.
 
Grup içerisinden Diana Yayloyan isimli bir katılımcı hem Ermenice hem de Türkçe konuşma yaparak ölenleri andı. Açıklamaların ardından eylemciler, hayatını kaybedenlerin anısına getirdikleri karanfilleri denize attı. Bazı Ermenilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.