Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin davada, sağlık raporu göndererek duruşmaya katılmayan bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun mazeretini inandırıcı bulmayan mahkeme, Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı
20 Şubat 2013 Çarşamba 16:00 tarihinde eklendi.

 

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tekrar görülmeye başlayan davanın duruşmasına, Cem Fidan Yeşil, Cengiz Biçer, Ali Resul Ergenç ve Metin Berk katıldı. Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun celse arasında avukatı aracılığıyla sağlık raporu göndererek duruşmaya katılmayacağına ilişkin mazeret dilekçesi sunduğu açıklandı.
 
Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, davanın Yargıtay'dan döndükten sonra alınan bilirkişi raporu ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) tarafından gönderilen cevabi yazıya karşı bazı sanıklar ile avukatlarının görüşlerini sunmadıklarını açıkladı. Sanık Cengiz Biçer, avukatının sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirterek, bilirkişi raporuna ilişkin görüşlerini ertelenecek olan duruşmada dile getireceklerini söyledi.
 
Başkan Sevil Tosun, en son 17 Mayıs 2012 tarihinde duruşmalara katılan ve bir daha da duruşmalara gelmeyen sanık Hayyam Garipoğlu'nun yurt dışına giriş çıkış yaptığı tarihlere ilişkin Emniyet Müdürlüğü'nden cevabi yazının mahkemeye ulaştığını söyledi.
 
Ayrıca Başkan Tosun, sanık avukatları tarafından tekrar bilirkişi raporu alınması için mahkemeye celse arasında dilekçe verildiğini söyledi. Taleplere ilişkin görüşünü bildiren Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, tekrar bilirkişi incelemesi yaptırılması yönünde daha sonra karar verilmesini istedi.
 
Duruşma sonunda Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, sanık Hayyam Garipoğlu'nun 17 Mayıs 2013 tarihli duruşmaya katıldıktan sonra hakkında duruşmalardan izinli sayılmasına ilişkin karar bulunmamasına rağmen yapılan duruşmalara aynı sağlık sorunu gerekçesi ile katılmadığını hatırlattı. Avukatı aracılığıyla duruşmalarda hazır bulunmasının kendisine bildirilmesine rağmen duruşmalara gelmeyen Garipoğlu'nun, duruşmalardan kaçtığı izlenimi uyandığı, sunulan mazeretlerin inandırıcı bulunmadığı açıklandı. Başkan Tosun, bu gerekçelerle Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmasını karar verdiklerini kaydetti.
 
Dava dosyası için tekrar bilirkişi incelemesi yaptırılması yönünde sanıklar ile avukatları tarafından sunulan taleplerin reddine karar verilirken, mevcut bilirkişi raporu ile ilgili olarak görüşlerini sunmaları için tüm sanıklar ile avukatlarına süre verilmesine hükmedildi.
 
Ayrıca Garipoğlu hakkında Bakırköy Adliyesinde 3 yıl hapis cezası verilen başka bir dava kapsamında da Garipoğlu hakkında yakalama kararı bulunduğu belirtilerek bu yakalama kararının emniyet kayıtlarına ne zaman işlendiğinin sorulması kararlaştırıldı. Bu nedenlerle duruşma, 12 Nisan 2013 tarihine ertelendi.

CİHAN