Haziran'da herkes kazandı, sadece onlar kaybetti

Seçimlerin ardından sert düşüşlerin yaşandığı Borsa İstanbul Endeksi yatırımcısına kaybettiren tek yatırım aracı oldu.

Haziranda herkes kazandı, sadece onlar kaybetti
09 Temmuz 2015 Perşembe 11:22 tarihinde eklendi.
Seçimlerin ardından sert düşüşlerin yaşandığı Borsa İstanbul Endeksi yatırımcısına kaybettiren tek yatırım aracı oldu.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Haziran ayında en çok Borsa İstanbul Endkesi, kaybettirdi. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yatırımcılarına yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4.53, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3.80 kaybettirdi.
 
Yatırımcılara en yüksek aylık reel getiriyi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2.45, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3.24 oranlarıyla euro sağladı.
 
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 1.87, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0.52, külçe altın yüzde 0.43 ve mevduat faizi yüzde 0.15 oranında reel getiri sağladı.
 
TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde 2.64, Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 1.29, külçe altın yüzde 1.20 ve mevduat faizi yüzde 0.91 oranında reel getiri sağladı.
 
Euro üç aylıkta önde
 
Euro üç aylık dönemde deYİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.16, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6.33 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.
 
BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2.16, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1.07 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
 
Dolar altı aylıkta en çok kazandırdı
 
Altı aylık değerlendirmeye göre dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11.74, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12.51 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı.
 
Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8.41, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7.77 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
 
Yıllıkta da en çok kazandıran dolar
 
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri, 6 aylık değerlendirmede olduğu gibi yine dolarda gerçekleşti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19.59, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19.07 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.
 
Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.61, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4.03 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

DHA