HDP İstanbul adayını açıkladı

HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP olarak katılacakları İstanbul yerel seçiminde Sırrı Süreyya Önder'in adayları olduğunu açıkladı.

HDP İstanbul adayını açıkladı
04 Aralık 2013 Çarşamba 13:03 tarihinde eklendi.
Başkan adaylığı ile ilgili kendisine yöneltilen ‘Sırrı Süreyya ayıp ediyor.’ eleştirisine cevap veren Önder ise CHP’nin adayı Mustafa Sarıgül’ü sert bir dille eleştirdi. “3 sene önce küfür ettiğin, hırsızlıkla suçladığın adamın kapısına gidip şefaat dileniyorsun ve bunu da sol adına yapıyorsun. Buna bizim kayıtsız kalmamız ya da nezaket göstermemiz beklenemez.” diyen Önder, Gezi Parkı olaylarındaki ruhun arkalarında olduğunu ve halkın karşısına bir alternatif olarak çıkacaklarını kaydetti. 
 
Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) ayrılarak Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) geçen Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel, bir basın toplantısı düzenleyerek, HDP’nin yerel seçimlerdeki stratejileri hakkında bilgi verdi. 
 
Ankara Altındağ’da HDP Genel Merkezi’nin açılışını yapan milletvekilleri, yeni bir siyasi parti olarak ülkenin çözülmeyen sorunlarına katkı sağlamak istediklerini ifade etti. HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, yaklaşan yerel seçimlerin ülkenin diğer gündemlerini gölgede bırakmaması gerektiğine değindi. Parlamento ve hükümetin halka yeni bir anayasa sözü olmasına rağmen bunun gerçekleştirilemediğini kaydeden Eş Başkan Tuncel, Kürt sorunu ve barış süreci için de müzakerenin devam etmesi gerektiğine değindi. 
 
"SEÇİMLERDE BDP İLE BİRLİKTE KOORDİNELİ HAREKET EDECEĞİZ"
 
HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü de HDP olarak 60’a yakın ilde teşkilat kurduklarını ve CHP ile AK Parti’nin aday gösterdiği her yerde aday göstereceklerini açıkladı. “Biz halkın özgürlüğü, egemenliği ve kendi kendini yönetmesi için çalışacağız. Halkın sesi olacağız ve öteki seslerin mesajlarının doğru gitmesini sağlayacağız. Bu deneyimler BDP, Kürdistan’da denendi. Bu tecrübelerden biz de faydalanacağız.” diyen Kürkçü, İstanbul aday adaylığına sadece Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder'in talip olduğunu söyledi. 
 
Kürkçü, “Sırrı Süreyya Önder yoldaşımızın aday adaylığını bize empoze eden ne kendisidir ne bir başkasıdır. Bize bunu halk talep etti. Diğer iller için de bizim kafamızda adayımız olması doğru olmaz. İstanbul’un öne çıkması ve konuşulması halkın aday olarak göstermiş olması ve bize empoze etmesi. İzmir ve Ankara’da da adaylarımız var ama burada kesin bir isim belli değil.” ifadelerini kullandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da BDP ile birlikte seçimler için çalışacaklarını kaydeden Kürkçü, şöyle devam etti: “Başarı şansına bağlı olarak Kürdistan’da, Kahramanmaraş, Adana gibi illerde HDP ile Mersin’de BDP giriyoruz. Bu ikilikli yapının cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde farklı bir yapıya gidilecek.”
 
"CHP KADAR BELEŞ BİR PARTİ YOK"
 
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise kendisine yöneltilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi aday adaylığı konusunda açıklamalarda bulundu. Özellikle CHP tabanından gelen ‘Sırrı Süreyya ayıp ediyor.’ eleştirisine cevap veren Önder, “CHP kadar bu ülkede hiçbir emek sarf etmeden yüzü sola dönük bir partidir. Bu kadar beleş bir parti yok. ‘Seçim zamanı gelecek. Aman oylarımız bölünecek.’Derdimiz buna reddiye. Bu kırk katır kırk satır denklemine halk mahkum olmayacak. CHP’de ‘Sırrı Süreyya ayıp ediyor.’ Ayıp varsa bu lümpen ağızla meseleye yaklaşmaktır. Son yerel seçimlerden sonra en fazla 5 yıl sonra bu ülkede yerel seçim olacağı belliydi. Bir ana muhalefet partisi bir yerel seçimden diğerine kadar İstanbul’da 150 kadar kadrosunu hazırlayamazlar mı? Siyaseten tembeller. Kategorik bir karşılık içindeler. 150 taneden bir tane aday hazırlayamamışsın. 3 sene önce küfür ettiğin, hırsızlıkla suçladığın adamın kapısına gidip şefaat dileniyorsun ve bunu da sol adına yapıyorsun. Buna bizim kayıtsız kalmamız ya da nezaket göstermemiz beklenemez.” diye konuştu.  
 
"DERMAN OLAN ADAYI AMERİKA’DA AÇIKLIYORLAR"
 
Hiçbir sosyal demokrat tabanın ve solcunun bu midesizliği kaldıramayacağını söyleyen Önder, “Sosyal demokratlara derman bir belediye başkan adayını Amerika’da açıklıyorlar. Bizim Beyoğlu adayımız çöp toplayan bir arkadaşımız. Bunu ancak Gezi Parkı’nda açıklarsın. Adamın siyaseten kamuya söylediği şeyler, bilmem kaç yüz takım elbisesi varmış. Günde iki kere değiştiriyormuş. Bundan da kendi anlamıyormuş. Kombincisi varmış. Bundan emekçiye fayda gelir mi? Biz buna izin verir miyiz? Ütücüsü ayrı, son ütücüsü ayrı. Bu sosyal demokrat olamaz. Tüketimle böyle bir ilişki kuran adamı gezide ortaya çıkan ruhun neresine yerleştireceğine, Kılıçdaroğlu hazır Amerika’ydayken söylese de biz aydınlansak. Hiçbir siyaset üretmeyeceksin. Gezi ruhundan bahsedeceksin. Gezi’den ne anladılar? Gezi sadece raftan alıp kullanabileceğiniz bir şey değil.” ifadelerini kullandı. 
 
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de demokrasiyi yerelde aramak ve başlatmak için yerel seçimlerini önemsediklerini kaydetti. Ülkenin demokratikleşmesini güçlendirmek için yapılan çalışmaların önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Tüzel, “Demokratik çözümü kendileri için arayanlar, kendi ahlaklarını göstermeye çalışanların ne dolaplar çevirdiklerini MGK tutanaklarından görüyoruz. Bizler barışı, kardeşliği ve demokratik yönetim anlayışı için bunu önemsiyoruz. Halka söz verme iddiasında olanlar, hep kapalı kapılar ardında pazarlık peşinde koşanlar buna yanaşmayacaklar.” dedi. 

CİHAN