HDP Milletvekili'ne ''Cuma Namazı'' davası

HDP'nin eski müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında, 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesindeki Sümerpark'ta, sözde 'Sivil Cuma namazı'nı kıldırıp yaptığı konuşma nedeniyle, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HDP Milletvekiline Cuma Namazı davası
07 Aralık 2016 Çarşamba 17:49 tarihinde eklendi.
HDP'nin eski müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında, 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesindeki Sümerpark'ta, sözde 'Sivil Cuma namazı'nı kıldırıp yaptığı konuşma nedeniyle, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Aynı olay ile ilgili Demirtaş hakkında da soruşturma açılmıştı.
 
 
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin eski Müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında 4 Mart 2016 tarihinde merkez Yenişehir İlçesi Sümer Parkta kıldırdığı sözde 'sivil cuma namazı' gerekçesiyle başlattığı soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. 
 
Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, Erdoğmuş'un, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Sümerpark'ta, güvenlik güçlerince PKK'lı teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile uygulanan sokağa çıkma yasağının protesto edilmesine yönelik sözde 'sivil cuma namazı'na katıldığı ve açıklama yaptığı belirtildi. 
 
Namazı kıldıran Erdoğmuş'un daha sonra yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonları gayrimeşru gösterdiği ifade edilen iddianamede, Erdoğmuş'un güvenlik güçlerinin operasyonlarını 'tahaccür' (taşlaşmak) ve 'gaddarlık' olarak nitelendirdiği aktarıldı.
 
Hazırlanan İddianamede, Erdoğmuş'un, terör örgütü mensuplarının, devletin güvenlik güçleri ile girdikleri silahlı çatışmaları haklı gösterdiği, konuşma içeriği bir bütün halinde değerlendirildiğinde, şüphelinin terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle terör örgütü propagandası yapma suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunduğu belirtildi. 
 
İddianamede, Erdoğmuş'un şimdiye kadar kendisine tebliğ yapılmasına rağmen ifade vermeye gelmediği belirtilerek, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile hapis cezası ile cezalandırılması istendi. 
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Erdoğmuş'un yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtilirken, aynı olay ile ilgili HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirntaş hakkında da soruşturma açılmıştı.
 
 
Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR,(DHA)-