HDP ve DBP’den heykel açıklaması

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bitlis il örgütleri ve Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçe örgütleri, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde sözde PKK şehitliğine dikilen PKK’lının heykelinin kaldırılmasına tepki amacıyla basın açıklaması yaptı.

HDP ve DBPden heykel açıklaması
21 Ağustos 2014 Perşembe 16:48 tarihinde eklendi.

İki partinin üyeleri, 'Agit komutan onurumuzdur' yazılı pankartla parti önünden Tatvan Yaşam AVM önüne kadar yürüdü. Grup, burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan HDP Bitlis Eş Başkanı Hamza Özkan, "AKP devleti, Lice’de, özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren şehitler mezarlığına saldırmıştır. Şehitler mezarlığına helikopter ve zırhlı araçlarla yapılan saldırıda mezarlık ateşe verilmiş, Kürtler için ulusal diriliş ve direnişin kahramanı olan Mahsum Korkmaz - Agit yoldaşın anıtı yıkılmıştır." dedi.

Özkan, açıklamasının devamında şunları ifade etti: "MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kışkırtması ile büyüyen ve diyalog yoluyla çözülmesi gereken bir konunun askeri bir saldırı ile karşılık bulması, heykelin yerinden alınması, mezarların bir kısmının asker kurşunlarıyla tahrip edilmesi, asker ve sivil bürokrasinin, siyasi iktidarın çözümden ve müzakereden ne anladığını göstermiştir. Ağır silahlarla halkın bulunduğu alana ateş açan zihniyetin barıştan, hukuktan, demokrasiden anladığı sadece ve sadece kaba kuvvet ve şiddettir. Saldırı alanındaki binlerce boş kovan bu anlayışa işaret etmektedir. Çözüm ve barışla sonuçlanması gereken müzakerelerin en önemli yaklaşımlarından biri de karşılıklı anlayış ve değerlere saygıdır. Toplumsal barış, ancak halkların değerlerine saygı gösterilerek geliştirilebilir. 30 yıllık savaş ve çatışma döneminin yaralarının sarılması ancak bu yolla mümkündür. Yitirilmiş olan canların anıldığı ve yer aldığı mezarlara ve o alanlarda yaratılan sembollere tahammülsüzlük kabul edilemez. Halkın değerlerine hakaret ederek, askerler vasıtasıyla bu değerleri çiğneyerek halkın gönlü değil öfkesi kazanılır. HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri olarak Halka yönelik bu saldırıyı kınıyoruz."

Açıklamasına 'Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, önder APO’nun özgürlüğü başta Kürtlerin ve Ortadoğu halkların özgürlüğüdür.' diye devam eden Hamza Özkan, Bitlis Valisi Orhan Öztürk’e seslenerek, "Aynı zaman Bitlis Valisine ve yetkilerine sesleniyoruz. Lice’de oynanan oyun Bitlis’te bulunan Xerzan şehitlikte de yarın oynanırsa sorumlusu sizsiniz. Başta Bitlis olmak üzere ve çevre ilerindeki halkımızı Xerzan şehitliğe davet ediyoruz. Değerli yurtsever Bitlis halkımızı sağduyulu davranmak, var olan çatışmasızlık durumunun yara almaması için çaba ve hassasiyet göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır." dedi. 


CİHAN