"Hedefimiz petrol üretimini arttırmak"

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, ''2012 yılı sonunda 8,5 milyon varillik petrol üretimi ile ülke ekonomisine katkı sunacağız'' dedi.

10 Aralık 2012 Pazartesi 18:56 tarihinde eklendi.

 

Gökhan Akın, TPAO'nun 58. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılı çalışmalarını değerlendirdi. Akın, bu yıl 51 kuyuda aktif sondajı bitirdiklerini, 9'unda sondajın devam ettiğini belirtti.
 
Batı Raman ve Raman sahası ile Diyarbakır, Nusaybin ve Sason'da sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirten Akın, şöyle konuştu: 
 
''Silopi'de bir kuyu açma çalışmalarımız devam ediyor. 9 kule ile sondaj faaliyetine devam ediyoruz. Günlük 25 bin varil petrol üretiyoruz. 25 bin varil iyi bir rakam. Geçen seneki rakam 22 bin varillerde idi. Bu sene özellikle Diyarbakır bölgesinde, Perenco sahasından bize geçişlerle beraber bugünkü üretim raporumuzu 25 bin varil olarak gösterdik. 2012 yılı sonunda 8,5 milyon varillik petrol üretimi ile ülke ekonomisine katkı sunacağız. Genel olarak Türkiye'deki petrol üretiminin yüzde 71'i Batman bölgesinden çıkıyor. Batman bölgesi, en eski bölgemiz ve ciddi rezervlere sahip. Şu an yer altında yüzde 80'lik ispatlanmış, işletmeye hazır rezervimiz var. Ancak bölgedeki sıkıntılardan bir tanesi petrol gravitesinin düşük olması. Özellikle rezervuarın çok geniş olduğu Raman ve Batı Raman sahasında gravite düşük olduğu için işletme maliyetleri ve işletme yöntemleri tamamen değişiyor.'' 
     
''Hedefimiz üretimi arttırmaktır''
 
Gökhan Akın, buhar enjeksiyon sisteminin devam ettiğini, bu çalışmanın uzun soluklu bir iş olduğunu da ifade ederek, en az bir yıl gözlemlenmesi gerektiğini anlattı.
 
Yapılan diğer çalışmalara da değinen Akın, şöyle devam etti:
 
''Arama ve sondaj faaliyetleri için hem bütçemizin artması hem üretim kuyularımızın ve arama sondaj sayılarımızın artması çok sevindirici bir olay. Petrol maliyetli bir iş, paranız var ise çalışma yapabiliyorsunuz. Batman bölgemizin işletme ve idari bütçesi toplam 533 milyon lirayı buldu. Bu artarak gidiyor. Son 3 yılda bile yüzde 30 artış var. Bu artış, sondaj ve kuyu sayılarıyla alakalıdır. 2012 yılında Batman bölgesi olarak Kuzey Kıbrıs'ta sondaj çalışmaları yaptık. Personelimiz olarak yine Ardahan tarafında 'Serhat' diye bir kuyu kazdık. Bu anlamda çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Kıbrıs'taki kuyuda çalışan kuleyi Diyarbakır'a aldık. Orada bazı emareler var ama bunun ekonomik boyutunun olması gerekir. 2013 yılında ise hedefimiz üretimi arttırmaktır.''