Helvacı: Hedef Avrupa Şampiyonluğu

Galatasaray'da başkan adaylığını açıklayan Mehmet Helvacı, projelerini yaptığı basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Mehmet Helvacı, çok iddialı açıklamalar yaparken hedeflerinin 6 yıl içinde 4 Türkiye ve 1 Avrupa Şampiyonluğu olduğunu söyledi.

Helvacı: Hedef Avrupa Şampiyonluğu
19 Nisan 2011 Salı 20:53 tarihinde eklendi, 1.224 kez okundu.

 

Galatasaray'da yaklaşan olağanüstü genel kurul öncesi başkan adaylarından Mehmet Helvacı, hedeflerini açıkladı.
 
Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, "Biz bir aileyiz" sloganıyla basın mensuplarının karşısına çıkan Mehmet Helvacı, "Galatasaray, Türkiye'nin en köklü kulüplerinden biri. Bu kulübü yönetmek sıradan bir karar değil, sorumluluk gerektiren bir karar. Tüm kararlarımı verirken sorumluluk gösteren biriyim. 30 yıldan fazladır adalet ve vicdan gibi kelimelerle haşır neşir olan biri olarak bu benim için önemli" dedi.
 
"Galatasaray Kulübü başkan adayı olarak bugün karşınızda duruyorum" ifadesini kullanan Helvacı, "7 yıllık bir yöneticilik deneyimim var. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım ve Galatasaray ailesinin bir üyesiyim. Aşağı yukarı 15 yıldır Galatasaray platformunun içinde görev aldım. Galatasaray'ın içinde çalışmaya başladıktan sonra sorunları ve bunların çözüm yollarını gördükten sonra, son 8 senesini bu sorumluluk çerçevesinde Galatasaray'a vakfetmiş biri olarak duruyorum" diye konuştu.
 
Konuşma yaptığı platformun arkasında yazılı olan, "Biz bir aileyiz" sloganına dikkati çeken Helvacı, "Galatasaray her şeyden önce bir ailedir, bunun hatırlanması gerek. Daima ilklerin ve yeniliklerin, başarının sembolü olmuş, yeri gelmiş kendi taraftarının değil tüm Türkiye'nin moral kaynağı olmuş büyük bir ailedir. Onun arkasında da binlerce kişinin emeği ve alın teri vardır. Yüz binlerce kişinin helal kazancı vardır.
Milyonlarca vatandaşın hayır duası vardır. Galatasaray bunun için büyüktür ve büyük olmak zorundadır. Gücünü sonuçlardan almaz. Çalkantılar bütünlüğü tehdit etse de gücünü azaltmaz. Galatasaray'ın, yani bu ailenin gücü, kendini çalkantılardan çıkaracak kabiliyete sahiptir. Galatasaray, Türkiye'nin merkezinde bulunan büyük bir kurumdur. Bu sorumlulukla hareket edecek üyelere, yöneticilere ihtiyaç vardır. Bu bir zorunluluktur. Galatasaray'ın başkanı, bütün Galatasaraylılar'ın başkanıdır. Kendi boynunu büktürmez, hiçbir ferdinin de boynunun bükülmesine müsaade etmez. Galatasaray başkanı iyi bir aile babasıdır. Hiçbir üyesinin hakkını kimseye yedirmez. Galatasaray'ın başkanı Ali Sami Yen'in koltuğunda oturduğunu bilir. O koltuğun değerini bilir ve gerektiğinde terk etmek onun görevlerindendir" dedi.
 
"MUKTEDİR BİR BAŞKAN OLMAK İÇİN OY YETMEZ"
Mehmet Helvacı, "Galatasaray'a başkan olmak için üyelerin oyları yetebilir ama muktedir bir başkan olmak için bilgi, deneyim, yürek ve ekiple bu işe soyunmak gerekir" derken, "İcazetle, kaynağı belirsiz yardımlarla başkan olunamaz. Güç odaklarıyla ilişki kurulamaz. Galatasaray'ın şöhretli yöneticilere, yıldızlar karmasına, nakit paraya ihtiyacı yoktur. Galatasaray, dürüst ve ahlaklı yöneticilere ihtiyaç duymaktadır. Galatasaray başkanı Galatasaraylılar'ı tanır. Onları en çok üzecek konuların başında onların hür iradelerine son vermek gelir. Yetkisini ve gücünü genel kuruldan alır. Bunu tüm Galatasaraylılar'a karşı sorumluluk duyarak kullanır. Tüzüğü, anayasa olarak kabul eder. Tüzük harici hiçbir işlem yapmaz. Galatasaray sevgisini kişisel çıkarlarının önünde tutar. Kısaca; adil, hak yemeyecek ama hiçbir platformda da Galatasaray'ın hakkını yedirmeyecek bir yönetim anlayışı gerekir" şeklinde konuştu.
"ÖNCELİK SPORTİF BAŞARIDIR"
Galatasaray'ın bir spor kulübü olduğunun hatırlanması gerektiğine dikkati çeken Helvacı, önceliğin ekonomik değil, sportif başarı olduğunu vurgularken, "Bu nedenle ekonomik büyüme de sportif başarıya endeksli olarak gelişir. Yapılması gereken şey sporu teşvik edecek, iyi sporcu yetiştirecek, iyi sporcularla iyi sonuçlar elde edecek projelerdir. Bu o zaman ekonomik başarıyı getirecektir. Galatasaray'da para sıkıntısı yoktur, yönetim sıkıntısı vardır" ifadelerini kullandı.
Helvacı, Galatasaray'ın sadece futbol kulübü olarak da görülmemesi gerektiğini savurarak, futbola göre çok daha küçük bütçelerle amatör branşlarda önemli başarıların elde edilebileceğini belirtti ve bayan basketbol takımı ile tekerlekli sandalye basketbol takımının başarılarını örnek gösterdi.
"BÜTÇE 300 MİLYON DOLAR, 6 YIL DA 4 ŞAMPİYONLUK"
Mehmet Helvacı, Galatasaray taraftarının gurur duyacağı bir takım yaratma düşüncesinde olduklarını kaydederken, bütçeyi 300 milyon dolara çıkaracaklarını, 6 yılda 4 şampiyonluk kazanacaklarını ileri sürdü.
Hiç kimsenin Galatasaray'dan daha zengin olmadığının altını çizen Helvacı, "Bu nedenle kişilere değil yönetime ihtiyaç vardır. Galatasaray'ın bütçeleri 190 milyon dolar civarıdır. Biz bütçeyi 300 milyon mertebesine çıkartma düşüncesindeyiz. Bu futbol ve amatör sporlarda başarı için yeterlidir. Aynı zamanda Galatasaray'ın mevcut borçlarını da ödemek için yeterlidir. Mevcut borçlarımızı ödemiş olmakla övüneceğiz. Borcumuzu 5 yılda bütçenin altına çekeceğiz. Bunları yaparken de kişilere bağlı olmayacağız. Siyasete entegre olmak zorunda kalmayacağız. Galatasaray bir zümrenin takımı değil, tüm Türkiye'nin takımı olacaktır. Gerçekçi olan hedef 6 yılda 4 Türkiye şampiyonluğunun elde edilmesidir. Üçüncü Avrupa kupasının Türkiye'ye getirilmesidir. İlk ikisini Galatasaray elde etmişti. Üçüncüsünü de Galatasaray'dan başka elde edecek bir takımın Türkiye'de olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.
 
Galatasaray'ın futboldaki başarısızlığının nedeni olarak, plan ve program dahilinde davranılmaması olduğunu savunan, Helvacı, şunları söyledi: "Alınan ve satılan oyuncuları göz önüne getirdiğinizde, bunlar planlı olduğunda neler yapılabileceğini görürsünüz. Plan ve programsızlık başarısızlığın nedenidir. Bunu şahsen ben yapmayacağım. Bunun için bir futbol aklına ihtiyaç vardır. Önce bir futbol aklı transfer edeceğiz. Onun bizi yönlendirmesiyle hareket edeceğiz. Birini transfer edip, anahtarları ona vereceğiz değil. Onu denetleyip, kontrol edeceğiz. Eğer önerileri bizim de aklımıza yatarsa, onları yerine getireceğiz. Aksi halde Galatasaray'ın başkan seçmesine gerek yok. Transfer edilecek oyuncuların isimlerini elbette söylemeyeceğiz ama genel çerçevede neyin yapılması gerektiğini saptayıp, bunu tüm Galatasaraylılarla paylaşacağız. Şeffaf yönetim bu demektir. Galatasaray'da belki bir ilki daha gerçekleştireceğiz. Sporun yönetilmesine farklı bir boyut kazandıracağız. Platformlarda tartışma imkanı sağlayacağız. Kapalı kapılar ardında yaparsanız bazı şeyleri o zaman şaibeden kurtulamazsınız. Hiç kimse için sahip olduğu planı paylaşmak zorluk yaratmaz, tabii paylaşacak bir planınız varsa. Bunun için 15 Mayıs'ı bekliyoruz. Bizim planlarımız hazır."
 
"RAKİBİM YOK"
Mehmet Helvacı, Galatasaray'da olağanüstü genel kurul öncesi Ünal Aysal ve kendisinin aday gözüktüğü yorumu üzerine, "Hiç rakibim yok. Görünen o. Yeni tüzükte başkan adayı gösterilmek gerektiği belirtiliyor. Şu ana kadar benden başka başvuru yapan yok. Tek başına seçim eğlenceli olmaz diye düşünüyorum ve adayları bekliyorum. Aday olduklarını söyleyenler var ama tüzüğe uygun davranıp başvuru yapmaları gerek, onu bekliyorum" ifadesini kullandı.
 
Bir diğer aday Aysal'a göndermede bulunan Helvacı, "Galatasaray'da proje yapmak için önce Galatasaray'ı bilmek lazım. Galatasaray'ı bilmek onu tribünden izlemek değildir. Sevmek de yetmez. Galatasaray'ın içinde çalışmak, alın teri akıtmak gerek. Dışardan gelip proje üretmek kolay değildir. Olsa bile Galatasaray gerçekleriyle örtüşmez. Zaten söylenen şeyler de muğlak şeyler. Gerçekçi bir proje yok" diye konuştu.
Helvacı, ne kadar oy almayı beklediği sorusuna ise "Seçime kaç kişinin geleceği önemli. O nedenle kaç oy alacağımı bilmiyorum ama 7 bin kişi gelirse, 7 bin oy almayı amaçlıyorum" yanıtını verdi.
 
"PROJELERİM YENİ DEĞİL"
Hayata geçirmeyi planladığı projelerin başkan adaylığı sürecinde hazırlandığı şeklinde bir izlenim olduğunu ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Helvacı, bu projeleri Galatasaray platformlarında çeşitli defalar paylaştığını aktardı.
 
Kendisinin 7 senelik bir yöneticilik serüveni olduğunu hatırlatan Helvacı, şöyle devam etti: "Bugün açıkladığım projeleri hep Galatasaray platformlarında tartıştım ama bunun için başkanları ikna edemedim. Bunlar benim geçmişten beri düşündüğüm ve masaya getirdiğim projeler. Galatasaray'da yapılması gereken şey, teknik direktör ya da futbolcu transfer etmek değil. Teknik direktör gelecek seneyi kurtarmak için yeterli olabilir ama önemli olan gelecek yıllardır. Ben gelecek sene şampiyon olacağız demiyorum. Ben 6 yılda 4 şampiyonluk diyorum. Süreklilik önemli. Bizim yönetim sistemimizde futbol aklı teknik direktörden önce gelir. En tepede felsefi bazda bu işi yönetecek bir akla ihtiyaç var. Bu da benim keşfettiğim bir proje değil. Bu Galatasaray'ın daha önce yaptığı bir şeydir. Derwall getirildi ve bugünkü sonuçlar çıktı. UEFA Kupası, şampiyonluklar ve Süper Kupa, o gün atılan tohumların sonucudur. Ne zaman bu felsefeden, ekol olmaktan uzaklaşıldı, rast gele oynanmaya başlandı, başarılar da ortadan kalktı. Galatasaray bir ekol yarattığında sadece takımını şampiyon yapmadı, o takımın nüvesi, Milli Takım'ı da Dünya 3.'sü yaptı. Çalışacak, emek verecek, sabır gösterecek ve bunları da Galatasaraylılara en iyi şekilde anlatacaksınız. Galatasaraylılar bunu göreceklerdir. Doğru yolda yürüdüğünüzü gördüklerinde, sizi takip edeceklerdir."
 
Helvacı, yönetiminde yer alacak isimleri, listesini Divan Kurulu'na teslim ettikten sonra açıklayacağını ve görüşme yaptığı 1-2 kişi haricinde listesini tamamladığını belirtti. Helvacı, kulübün yakın zamana ciddi ödemeleri olduğu konusunda, "Ödemeler benim için yabancı değil. Çok yakın zamana kadar yönetimdeydim. Önüme çıkacak mali portreyi ve kaynaklarını biliyorum. Hazırlığı da yapılmış durumdadır" dedi.
 
Teknik direktör tercihinin yerli mi yoksa yabancı mı? olacağı konusunda Helvacı, "Benim için spor evrenseldir ve yerlisi-yabancısı olmaz. Her iki yönde tercih kullanabiliriz. Bir plan çerçevesinde olacak. Bunların hepsi açıklanacak ve hazır. Sadece bugün söylememiz doğru olmaz. Siz basın olarak bulacaksınız ama biz de bulmayın diye elimizden geleni yapacağız. Böyle şeyler çok fazla gizli kalmıyor. Benim söylemem doğru olmaz" yanıtını verdi.
 
NTVSpor