Hem acı hem sıcak yakıyor

ŞANLIURFA’da, biber hasadının başlamasıyla birlikte kadınlar, 40 derece sıcaklıkta tarlada salça ve isot yapımına başladı.

Hem acı hem sıcak yakıyor
17 Ağustos 2016 Çarşamba 13:43 tarihinde eklendi.
ŞANLIURFA’da, biber hasadının başlamasıyla birlikte kadınlar, 40 derece sıcaklıkta tarlada salça ve isot yapımına başladı.
 
Şanlıurfa’yla özdeşleşen ve yöre mutfağının vazgeçilmezi olan isot üretimi için, kadınlar kolları sıvadı. Kendi tarlalarında ürettikleri veya pazardan aldıkları kırmızı acı biberleri isot haline getirmek için Sırrın Mahallesi'nde bulunan boş arazide hummalı şekilde çalışan çoğunluğu kadın işçiler, sıcak altında saatlerce çalışarak aile bütçelerine katkı sağlamaya çalışıyor. 
 
Biberlerin tohumlarını saplarından ayırarak güneş altında kurutan kadınlar, günde ortalama 100-120 kilo biber ayıklayarak 30-40 lira para kazanıyor.
 
Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatif Başkan Yardımcısı Murat Mermer, isot üretiminin kentte sektör haline geldiğini ve bu alanda bin civarında kadına iş imkanı sunulduğunu söyledi. İsot sektörünün gelişmesi için yeni alanların oluşturulmasını gerektiğini belirten Mermer, "Burada yaklaşık 25-30 noktada yapılan isot üretiminde bin kişi çalışıyor" dedi.
 
Günde ortalama 100 kilo biber temizleyen okul çağındaki kız çocukları ise yeni ders yılı öncesi aile bütçelerine katkı sağlıyor. Sıcak havada acı nedeniyle zaman zaman zorlandıklarını anlatan kızlar, "Kazandığımız paraları okul masraflarında kullanacağız. Sabahtan akşama kadar acı biber temizliyoruz. Bu işten elimize günde 20-30 lira geçiyor. Her yıl buraya gelerek, okul harçlığımızı çıkarıyoruz” diye konuştu.
 
8 çocuk annesi Ayşe Solmaz ise, isotun asıl acı tadının tarlada boy gösterdiğini kaydederek, "Hava sıcak ama biz burada güneşin altında çalışmak zorundayız. Hasat mevsimi geldi, insanlar bu havada dışarı bile çıkamazken, biz güneşin altında acıyla birlikte adeta kavruluyoruz" dedi.