Hem ihbarcı hem hâkim

Ankara’nın Çubuk ilçesi Sulh Ceza Hâkimi Ali Yusuf Başaran, bir soruşturmada aleyhinde tanıklık yapan Avukat Yaşar Yılmaz hakkında trafik cezası yazdırdı.

02 Nisan 2012 Pazartesi 08:57 tarihinde eklendi, 1.651 kez okundu.

 



Yaşar Yılmaz’ın itirazını ihbarcı Hâkim Başaran başkanlığındaki Çubuk Sulh Ceza Mahkemesi değerlendirmeye aldı. Hâkim kürsüsüne oturan Başaran, kendini tanık olarak yazdırdı.
 
Çucuk Sulh Ceza Hâkimi Ali Yusuf Başaran, daha önce bir soruşturma kapsamında aleyhinde tanıklık yapan Avukat Yaşar Yılmaz hakkında polise ihbarda bulunarak trafik cezası yazdırdı. Yılmaz, cezanın kaldırılması için mahkemeye itiraz etti. Dilekçeyi Çubuk Sulh Ceza Mahkemesi değerlendirmeye aldı. Ancak mahkemenin hâkimi, ihbarcı konumunda bulunan Hâkim Ali Yusuf Başaran’dı. Kendisi taraf olduğu için davadan hemen çekilmesi gereken Başaran, 5 Mart’ta duruşma yaptı. Kürsüye çıkan Başaran, dilekçenin kabulüne, emniyetten bilgi ve belge istenmesine, kendisi başta olmak üzere toplam 3 kişiye tanık olarak davetiye çıkarılmasına karar verdi.
 
Davadan çekilmeli
 
Yaşar Yılmaz, aynı gün yapılan celseye dilekçe vererek, ihbarcı konumunda bulunan Başaran’ın aynı zamanda mahkemenin hâkimi olduğunu, yasal olarak davadan çekilmesi gerektiğini beyan etti. Başaran, duruşmanın sonunda, “Suç duyurusu mahkeme hâkimi tarafından yapıldığından dosyadan çekilmesine” karar verip duruşmayı bitirdi. Başaran, çekilmesine rağmen mahkemeden 1 gün sonra, 6 Mart’ta duruşma tutanağında yer alan işlemleri de jet hızıyla yerine getirdi. Dosyadaki belgelere göre Başaran, kendi kendine tanık olarak tebligat çıkarıp imzaladı. Başaran, Çubuk Trafik Büro Amirliği’ne yazılan yazıyı imzalayıp gereğinin yapılması için gönderdi.
 
Yaşar Yılmaz, yapılan işlemlerin yasaya aykırı olduğunu iddia ederek Hâkim Başaran hakkında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikâyet dilekçesi verdi. Yılmaz şikâyet dilekçesinde şu iddialarda bulundu:
 
Bir hukuk ucubesi
 
“Daha önce şikâyet edildiği için Hâkim Yusuf Başaran hakkında, müfettişlere aleyhinde ifade verdim. Bu nedenle bana karşı husumeti oluştu. Yapılan işlemler, bir hukuk ucubesidir. Hem ihbarcı olacaksın, hem hâkim olacaksın, hem duruşmada kendini tanık olarak dinlemeye karar vereceksin, hem delil toplayacaksın, hem de dosyada kendine tebligat yapacaksın. Dosyadan çekilme kararın kesinleşecek, çekildiğin dosyaya artık bakması hukuken yasak olan kişi olarak tekrar karar vereceksin. Tüm bunları takdirinize bırakıyor hukuka sığınıyorum.”