"Hem kazancımız hem kaybımız var"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bizim kabul etmemiz gerekir ki, Arap Baharından hem kazancımız, hem de kaybımız oldu. Bazı rezervasyonlar bize döndü. Ama bu coğrafyadaki bazı önemli pazarlarımızı da daralttık'' dedi.

Hem kazancımız hem kaybımız var
27 Aralık 2011 Salı 19:53 tarihinde eklendi.

4. Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Ertuğrul Günay, kültür ve turizm alanında 2011 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyada 2009, 2010 ve 2011 yıllarında bir krizin yaşandığını, buna rağmen Türkiye'nin turizm alanında krizden fazla etkilenmediğini söyledi. Türkiye'nin 2003 yılında 13 milyon ziyaretçiyi ağırladığını, 2011 yılı sonuna gelindiğinde ise bu rakamın 30 milyona ulaştığını dile getiren Ertuğrul Günay, "Bu yıl 30 milyonu geçiyoruz ilk defa... Bizim turizm tarihimizde çok önemli bir eşik. Bunun heyecanını yaşıyoruz" diye konuştu. 
    
Ertuğrul Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: 
    
"Geçen yıl 28.6 milyon ziyaretçi gelmişti. Bizim kabul etmemiz gerekir ki, Arap Baharından hem kazancımız, hem de kaybımız oldu. Bazı rezervasyonlar bize döndü. Ama bu coğrafyadaki bazı önemli pazarlarımızı da daralttık. Ama buna rağmen 2 milyonun üzerinde büyük bir artışı sağladık. Geçen yıl 28.6 milyonduk. Şimdi 11 ayın sonuçları önceki gün geldi, 30.2 milyon olduk. Allah'a şükürler olsun ben de dün itibariyle çok sevindim. Ama daha çok sevindiğim, geçen yıl bizim turizm gelirimizi 20.8 milyar dolar olarak açıklamıştı TUİK, ki biz bu hesaplamanın bazı açılardan eksik olduğu iddiasındayız. 
    
Turizmin getirdiği döviz çok önemli. Turizm, belki de Türkiye'nin en önemli ihracat sektörü. Bütün bunlar turizmin ekonomik boyutuyla ilgili ama turizm, Türkiye gibi genç nüfusu olan bir ülkede dönüşümcü bir sektör. Genç kesimlerin özellikle kendi ülkesi içinde ve dünyada başka kesimlerle tanışmasını sağlayan bir sektör. Ve böylece barışa katkı sağlayan bir sektör olarak önemini muhafaza etmeye çalışıyoruz. Toplumsal iletişime büyük katkısı var. Barış için de önemli bir sektör. Bu açıdan turizmin 21. yüzyıl için çok daha fazla önem taşıdığına inanıyorum. 20. yüzyıl, bence talihsiz bir yüzyıldı. 21. yüzyılın daha barışçıl bir yüzyıl olmasını ümit ediyoruz, diliyoruz, bunun için hep birlikte uğraşıyoruz. Ben 21. yüzyılda turizmin çok daha büyük bir önem taşıyacağını, dünyanın barışçı bir yer olmasında çok daha büyük bir katkısı olacağını diliyorum, düşünüyorum. Biz bu bakış açısıyla çalışıyoruz." 
    
Türkiye'nin 2023'te çeşitli sektörlerde dünyada ilk 10'a girebilme gibi bir hedefinin olduğunu ifade eden Ertuğrul Günay, "Bunu şu anda turizmde başarmış vaziyetteyiz. Dünyada ilk 10'un içindeyiz. Avrupa'da bizim şu anda yarıştığımız Fransa, İtalya ve İspanya var. Dünyada ise Amerika ve Çin var. Amerika ve Çin'i kıta olarak düşünmek lazım. Bunun için artık çıtamızı yükseltmemiz, turizmdeki şu ana kadarki hizmet anlayışımızı, sunumumuzu geliştirme imkanı içindeyiz" dedi.