Her 4 çocuktan biri obezite tehlikesi yaşıyor

İzmir’de öğrenim gören 7-18 yaş grubu öğrenciler arasında yapılan bir çalışmada, her dört çocuktan birinin obez olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirlendi.

Her 4 çocuktan biri obezite tehlikesi yaşıyor
22 Şubat 2014 Cumartesi 13:26 tarihinde eklendi.

 İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Daştan, “İzmir İlinde 7-18 Yaş Arası Öğrencilerde Obezite ve Fazla Kilo Prevalansı” başlık çalışması kapsamında 24 okulda 2 bin 200 öğrencinin beden kitle endekslerini incelendi. Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün izniyle yapılan çalışmada, merkez ve ilçelerdeki okullardaki öğrencilerin beden kitle indeksleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün kilo ve boy dağılımları tablolarına göre hesaplandı. Çalışmaya göre kızlarda obezite yüzde 8,4, erkeklerde yüzde 13,1 oranında tespit edildi. Kilo fazlalığıysa kızlarda yüzde 12,1, erkeklerde yüzde 15,1 olarak bulundu. Çalışma kapsamında bütün öğrencilerin yüzde 10,8’inde obezite, yüzde 13,6’sında ise kilo fazlalığı tespit edildi. Benzer bir çalışma sonucunda bu oranların Bursa’da yüzde 4, Ankara’da yüzde 6, Muğla’da yüzde 9 olduğu belirlendi.

'İZMİR’DE SORUN CİDDİ'

Yrd. Doç. Dr. Daştan, yaptığı açıklamada oranların Türkiye’de yapılan diğer çalışmalardan daha yüksek çıktığını söyledi. Meselenin ciddiyetine dikkat çekerek, “Bu sonuç, çocukluk ve ergenlik çağlarında kilo fazlalığı ve obezite oranlarının artmaya devam ettiği ve okul çağı çocukları için çok daha önemli bir sorun haline geldiğini göstermektedir. Araştırmada, öğrencilerin vücut ağırlıkları hassas elektronik basküllerle kalın giysi ve ayakkabılardan arındırılmış olarak, boyları ise bir Frankfort düzlemde mezürle ölçüldü.” dedi. Bir sonraki aşamada, öğrencilerden şişmanlık ve obeziteyi etkileyebileceği düşünülen çeşitli sosyodemografik ve sosyoekonomik soruların olduğu anketi öğretmenlerinin yardımıyla doldurmasının istendiğini ifade eden Daştan, böylelikle çalışmada farklı sosyoekonomik düzeydeki ailelerin çocuklarının obezite oranlarının, toplumun heterojen yapısına sadık kalınarak incelenebildiğini bildirdi.

'TEKNOLOJİK ÜRÜNLER KİLO SORUNUNA YOL AÇIYOR'

Beslenme alışkanlığı bozuk olan, spor yapmayan ve teknolojik ürünlerle fazla vakit geçiren çocuklarda kilo problemi yaşandığını kaydeden İlker Daştan, “Öğrenim gördüğü okulun etrafında fastfood restoranları fazla olan öğrenciler, kahvaltı ve spor alışkanlığı olmayanlar, televizyon, bilgisayar, cep telefonu ile fazla vakit geçirenlerle servis kullananlar tehlike altında. Bu noktada erken teşhis önemli. Ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Boy ve kilo ölçümlerinin belli aralıklarla yapılması gerekir. Ulusal politikalar ya da sosyal sorumluluk projelerinde obeziteye daha fazla yer ayrılmalı.” diye konuştu.


CİHAN