"Her dönemde bir fasıl açılması kabul edilemez"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, her dönem başkanlığında tek bir faslın müzakereye açılmasının sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Her dönemde bir fasıl açılması kabul edilemez
13 Ocak 2014 Pazartesi 20:11 tarihinde eklendi.

Çavuşoğlu, "Sadece fasılların açılması dahi yaklaşık 10 yıllık bir süre alacaktır." dedi.

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da bir araya gelen Büyükelçiler Konferansı’na katılan büyükelçilere bir hitapta bulundu. Çavuşoğlu, AB’nin her dönem başkanlığında tek bir faslın açılma ortalamasının sürdürülemez bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "Her dönem başkanlığında bir faslın, bu her döneme de nasip olmamıştır, müzakerelere açılmasının sürdürülebilir bir yaklaşım olmadığını bir kere daha vurgulamak istiyorum. Böyle bir durumda 21 fasıl kalmıştır. Sadece fasılların açılması dahi yaklaşık 10 yıllık bir süre alacaktır. Bu da kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu özellikle AB’deki dostlarımız çok iyi anlamalıdır." şeklinde konuştu.

AB’nin 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nun objektifliğine vurgu yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, müzakere konusunda yakalanan ivmenin karşılıklı olarak devam ettirme iradesi içinde olduklarını belirtti.

Vize muafiyeti görüşmelerinin resmen başlatılmış olmasıyla ‘önemli bir psikolojik eşiğin’ aşıldığını kaydeden Çavuşoğlu, AB’de görev yapan Büyükelçilerden sürece destek istedi. Son yıllarda Avrupa’da yaşanan mali krizin, soysal bir krize dönmeye başladığını ifade eden Çavuşoğlu, AB’nin krizden dolayı dağılacağı iddialarına katılmadığını belirtti.

Savaşlardan doğan, krizlerle güçlenen AB, bu krizden de yeni bir Avrupa olarak ortaya çıkacaktır.’’ diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğinin ulusal bir mesele olduğunu belirtti. ‘‘AB süreci her şeyden önce bütünüyle reform sürecinin en önemli itici güç olmuştur’’ diyen Çavuşoğlu, AB süreci Cumhuriyet’in ilanından sonra en önemli çağdaşlaşma projesi olmakla beraber, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde arzu edilen ne de hakkettiği noktada olunduğunu belirtti. 33 fasıldan 14’sinin müzakereye açıldığını bunlardan sadece bir tanesinin geçici olarak kapatıldığını kaydetti.


CİHAN