Her gün ortalama 172 iş kazası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, ''Türkiye'de her gün ortalama 172 iş kazası oluyor, 4 çalışanımız hayatını kaybediyor, 6 çalışanımız ise sürekli iş göremez hale geliyor. Oysa iş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde 98'i önlenebilir'' dedi.

Her gün ortalama 172 iş kazası
21 Şubat 2012 Salı 12:10 tarihinde eklendi.

Kişisel Koruyucu Donanımların Piyasa Gözetimi ve Denetimine Destek Laboratuvarı Kurulması Teknik Destek Projesi Bilgilendirme Toplantısı, Crown Plaza Ankara Oteli'nde yapıldı.
    
Etyemez, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ve dünyada çalışma hayatının en önemli konularından birinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunu belirterek, dünyadaki mevcut işgücünün 3 milyar olduğunu söyledi.
   
 ''Her gün ortalama 1 milyon iş kazasının yaşandığı dünyamızda her yıl 2,3 milyon insan, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybetmektedir'' diyen Etyemez, yıllık maddi kayıpların ülkelerin gayri safi milli hasılalarını yüzde 1-4'ü arasında değiştiğini ifade etti.
    
Etyemez, şöyle devam ettİ:
    
''Türkiye'de ise her gün ortalama 172 iş kazası oluyor, 4 çalışanımız hayatını kaybediyor, 6 çalışanımız ise sürekli iş göremez hale geliyor. Oysa iş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde 98'i önlenebilir. Bakanlık olarak öncelikli hedefimiz tüm çalışma hayatında, çalışanın sağlık ve güvenliğini geliştirmek; iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemektir.
    
İş sağlığı ve güvenliği konusunda başarı ancak tüm tarafların ortak değerleri benimsemesi ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri ile elde edilecektir. İş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi ve iş kazalarının önlenmesi için işverenlerin, çalışanların ve devletin aynı bakış açısı ile iş sağlığı ve güvenliği alanında odaklanması gereklidir. Uygun önlemlerin alınması ve doğru uygulamaların hayata geçirilmesi, devlet, işveren ve çalışan işbirliğinin tam olarak sağlanması ile mümkündür.''
    
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu hatırlatan Etyemez, önleyici, iyileştirilici ve geliştirici anlayışa sahip olan tasarının tüm çalışanları kapsadığını dile getirdi.
    
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer de, iş sağlığı ve güvenliğinin birinci maddesinin tehlikeyi ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, bunun mümkün olmadığı durumlarda koruyucu tedbirlerin alınmasının önem arz ettiğini söyledi. Kişisel koruyucu donanımların çalışanlar için tehlike kaynağı olmaması gerektiğine işaret eden Özer, insan hayatının korunması gereken en yüce emanet olduğunu dile getirdi.
    
İş kazalarının yarısına yakınının kişilerin korunamamasından kaynaklandığını anlatan Özer, oysa iş kazalarını önlemek için baret, eldiven, maske kullanımı gibi basit önlemlerin alınmasının yeterli olduğunu kaydetti.