Her kurbana ayrı tazminat!

Türk ve İsrail heyetleri, Kudüs’teki ikinci toplantıda anlaşmaya vardı

Her kurbana ayrı tazminat!
08 Mayıs 2013 Çarşamba 09:29 tarihinde eklendi.

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sonrası Mavi Marmara’da hayatını kaybeden 9 kişi için ödenecek tazminat konusunda Kudüs’te yapılan toplantıda heyetler bir taslak anlaşma üzerinde mutabakata vardı.

 
Tazminat görüşmelerinin birincisi 22 Nisan’da Ankara’da yapılmış fakat çıkan bazı hukuki pürüzler dolayısı ile heyetler ikinci bir toplantı yapacaklarını açıklamışlardı. Kudüs’teki görüşmelerde Türkiye’yi eski İsrail büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu, İsrail hükümetini ise Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror ile başsavcı Joseph Ciechanover temsil etti.
 
Hesap formülü
 
Türk tarafı ilk görüşmeden ölen dokuz kişinin her biri için 1 milyon dolar tazminat talebinde bulunmuştu. İsrail ise 100’er bin euro ödemeyi önermişti. İkinci tur görüşmelerde her kurban için eşit tazminat ödenmesi yerine, her kurbana farklı tazminat üzerinde uzlaşmaya varıldı.
 
Mesleğine, yaşına göre...
 
- Tazminat ölen kişinin medeni hali, yaşı, mesleği gibi koşullar göz önünde bulundurularak ayrı ayrı belirlenecek.
 
- Tazminat direkt olarak mağdurların ailelerine değil bir fona aktarılacak.
 
- Miktarı gizli tutulacak.
 
- Tazminat anlaşması her iki ülkenin parlamentoları tarafından da onaylanacak. Bu şekilde İsrailli askerler aleyhinde açılan davaların düşürülmesi amaçlanacak.
 
- Saldırıda yaralanan 70 kişiye de tazminat ödenecek.
 
EN YÜKSEK TAZMİNAT FURKAN’A
 
En genç kurban o olduğu için, en yüksek tazminatı ABD ve Türk çifte vatandaşı olan 19 yaşındaki Furkan Doğan alacak.
 
İHH VE BAZI KURBAN YAKINLARI KABUL ETMİYOR
 
Abluka kalkmadan tazminat olmaz
 
Mavi Marmara filosunun organizatörü olan İHH İnsani Yardım Vakfı, tazminat görüşmeleriyle ilgili bir açıklama yayınlayarak anlaşmayı reddetti. Ablukanın kaldırması, saldırının siyasi-asker tüm sorumlularının yargı önünde hesap vermesi ve cezalandırılması, İsrail’in sebep olduğu tüm maddi-manevi zararı ödemesi zorunlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, bunlar yapılmadan tazminat konusunun konuşulması ve bu mahiyette bir anlaşmanın kabulünün Kudüs’e ihanet olduğu söylendi.

Vatan Gazetesi