Herakles Lahdi, Bakan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı

PERGE Antik Kenti’nden 60’lı yıllarda kaçırılan ve 2010’da İsviçre’de ele geçirildikten sonra 14 Eylül’de ait olduğu topraklara geri dönen Roma Dönemi’ne ait Herakles Lahdi, Antalya Müzesi’nde düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı.

Herakles Lahdi, Bakan Kurtulmuş tarafından ziyarete açıldı
24 Eylül 2017 Pazar 13:52 tarihinde eklendi, 8.409 kez okundu.
Antalya’nın Aksu İlçesi’ndeki Perge Antik Kenti’nden 60’lı yıllarda kaçırılan ve 2010 yılında İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü’nde ele geçirilerek, yaklaşık 7 yıl süren hukuk savaşının ardından 14 Eylül’de topraklarına geri dönen Herakles Lahdi, Antalya Müzesi’nde bugün yapılan törenle ziyarete açıldı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Vali Münir Karaloğlu, Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç, Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, bakanlık yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışa yoğun ilgi gösterildi. Lahdin üzerindeki örtüyü Bakan Kurtulmuş bizzat kendisi açtı.
 
BATIDA SERGİLENEN ESERLERİN ÇOĞU KAÇIRILMIŞ
 
Törende Türk basın camiasına Herakles Lahdi ve yurtdışına kaçırılan eserlerin Türkiye’ye geri getirilmesi konusunda verdikleri destekten dolayı özellikle teşekkür eden Bakan Numan Kurtulmuş, lahdin 60’lı yıllarda Perge’deki tarihi alandan bir şekilde kaçırılarak yurtdışına götürüldüğünü, Türkiye topraklarından kaçırılmış binlerce eserden sadece biri olduğunu belirterek, Şunu da diyebilirsiniz, batıda sergilenen bu eserler nereden geliyor? Herhalde çok az bir kısmı yasal yollarla gelmiş, önemli bir kısmı ise yasadışı yollarla kaçırılmış. Kaldı ki herhangi bir tarihi eseri bulunduğu orijinal yerinden almak ne şekilde olursa olsun asla hoş, meşru görülemez. Bugün batıda sergilenen birçok eserin çalındığı ya da alındığı yerlere geri gönderilmesi insanlığın bir gereğidir" dedi.

DHA